Lübnan Bankalar Birliği, hükümetin finans politikası ve yargının bazı kararlarına tepki göstermek amacıyla 2 günlüğüne grev yapılacağını duyurdu.

Ülke basınında yer alan haberlere göre, Lübnan Merkez Bankası Başkanı Riyad Selame'nin kardeşi Raca Selame'nin hakkındaki yolsuzluk davası nedeniyle dün tutuklanması üzerine Lübnan Bankalar Birliği toplantı düzenledi.

Bankalar Birliği, "hükümetin finans politikasının kötüye gitmesi ve adli makamların keyfi kararlarına" tepki göstermek için 21-22 Mart'ta grev yapacak. Haberde, grev kapsamında ülkedeki tüm bankaların kapalı olacağı aktarıldı.

Cebel Lübnan Mahkemesi Başkanı ve Başsavcı Gade Avn, yolsuzluk suçlamasıyla yargılanan Raca Selame hakkında dün tutuklama kararı vermişti.

- Selame hakkındaki yolsuzluk suçlamaları

Lübnan Merkez Bankası Başkanı Selame hakkında ilk olarak Ocak 2021'de İsviçre'deki adli makamlar tarafından "zimmete para geçirme, kara para aklama ve yolsuzluk" gibi suçlamalarla dava açılmıştı.

İsviçre Başsavcılığı, Selame'nin kardeşi Raca Selame'ye ait Forry Şirketinin, Lübnan Merkez Bankasına ait eurobond ve hazine bonoları satışından 2002'den 2014'e kadar 326 milyon dolar ücret ve komisyon aldığını bildirmişti.

Lübnan Başsavcılığı ise Nisan 2021'de İsviçre'nin soruşturma talebi için Lübnan'dan yardım istemesi üzerine Selame hakkında dava açmıştı.

Selame, 17 Kasım 2021'de tüm yatırımlar ve para transferlerine ilişkin belgeleri bir şirketin denetlediğini ve bunları adli mercilere teslim edeceğini duyurmuştu.

Cebel Lübnan Mahkemesi Başsavcısı Gade Avn, 11 Ocak'ta Riyad Selame hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirildiğini açıklamış, 19 Şubat'ta da Selame'nin ikamet ettiği Lübnan'ın Metn bölgesindeki taşınır ve taşınmaz varlıklarının dondurulmasına karar vermişti.