Müslümanlar, Urumçi Katliamı’nın sene-i devriyesi vesilesiyle Sarıyer’de bulunan Çin Başkonsolosluğu önünde toplanıyor!

Doğu Türkistan Maarif Cemiyeti ve Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliği Başkanı Hidayetullah Oğuzhan, 5 Temmuz Salı günü, saat 11.00’da İstanbul-Sarıyer’de bulunan Çin Konsolosluğu önünde basın açıklaması yapılacağını duyurdu.

Urumçi Katliamı

Doğu Türkistan meselesine dair Hidayetullah Oğuzhan ile haftalık Baran Dergisi’nin 703. sayısı için röportaj yapmıştık.

Oğuzhan Urumçi Katliamı’nı şu sözlerle anlatmıştı:

Hong Kong’a yakın bir eyalet olan Guangdong’daki bir fabrikada yüzlerce Doğu Türkistanlı Müslüman köle gibi çalıştırılıyordu. 26 Haziran’dan önce bir Uygur kızına tecavüz ediliyor, bu sebeple de gençlerimiz Çinlilerle kavga etti. 26 Haziran 2009’da Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Urumçi’deydi. 26 Haziran gecesi dört-beş bin Çinli kavganın yaşandığı fabrikayı bastı, birkaç kişi arasında yaşanan kavgayı büyüttü... Bu organize bir iş. Görüntülerde gözüküyor, Çinliler orada sabaha kadar katliam yaptı. 400’e yakın gencimiz şehid oldu, yüzlercesinin de akıbeti hakkında bilgimiz yok. O sene raporlar da yayınlandı. Dört kişinin bir araya gelmesi yasak olan bir rejimde, böylesi organize bir saldırının “duyulmaması” gerçekten de mânidar! Bir tane güvenlik görevlisi dahi yoktu. Resmen katliam organizasyonu yapmışlar. Bu hâdiseden sonra, Çinliler kendileriyle övünüp, yaptığı zulmü videolarla yaydılar. Müslümanları sindirmeyi istediler. Urumçi’deki Müslüman üniversiteli gençler de buna dayanamadı, tepki gösterdi. Urumçi, Doğu Türkistan’ın başkentidir. Oradaki Müslümanlar şu an yüzde 15 civarında. Çin asimilasyonunun tesirinin en çok olduğu yerlerden birisi orasıdır. Urumçi’deki insanların Çin’e olan tepkisi sonrasında Çin rejimi binlerce askeri oraya takviye etti. Sonrasında da katliam yaptı, meydanlarda insanlar öldürüldü, geceleri elektrikler kesildi, evlere tecavüz ettiler. On binlerce insanın şehid olduğunu düşünüyoruz, Çin’in resmî rakamlarına göre yüz küsur kişi öldü, ölenler de “Çinli”ymiş! Yalan... Katliamdan sonra Doğu Türkistanlı Müslümanlar ile Çinliler arasında derin bir çizgi oluştu, Müslümanlarda dava şuuru oluştu.

5 Temmuz 2009’dan sonra, Çin derin bir hazırlık yaptı; Urumçi’nin direnişte sembol olmasını engellemek için topyekûn saldırıya geçti. Şu ana kadar da bu saldırı devam ediyor.”