Kahire'deki iki günlük 'siyasi istişarelere' Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Hamdi Loza ve Türk mevkidaşı Sedat Önal başkanlık ediyor.

Görüşmeleri salı günü geç saatlerde duyuran Mısır Dışişleri Bakanlığı, görüşmeleri "iki ülke arasındaki ilişkilerin ikili ve bölgesel bağlamda normalleşmesine yol açabilecek gerekli adımlara odaklanacak keşif tartışmaları" olarak nitelendirdi.

Mısır'ın devlet gazetesi Ahram'ın İngilizce versiyonunda, adı açıklanmayan bir Mısırlı yetkili, görüşmelerin Libya'daki doğrudan ve dolaylı iletişimle geçen bir yıl sonrasında geldiğini belirtiyor.

Mısır ve Türkiye, Mısır ordusunun Türkiye tarafından desteklenen Müslüman Kardeşler yönetimine 2013'te darbe yapmasından bu yana görüşmüyordu. Mısır yönetimi, Müslüman Kardeşleri terör örgütü ilan etmişti.

Son zamanlarda, üst düzey Türk yetkililer Mısır ile ilişkilerde ısınma sinyalleri vermiş ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdül Fettah el-Sissi hükümetine önceki, keskin eleştirel yaklaşımları azaltmışlardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da 12 Mart'ta iki ülkenin “istihbarat, diplomatik ve ekonomik” temasları olduğunu söyleyerek, iki ülke arasında güçlü bağlar olmasını umduğunu belirtmişti.

Euronews