Operasyonda Myanmar ordusundan en az 11 güvenlik görevlisi öldürüldü.

Olayın, geçtiğimiz yıl Ekim ayından bu yana düzenlenen en büyük saldırılardan biri olduğu belirtilirken çatışmaların hala devam ettiği bildirildi. Müslüman azınlığa (Rohingya) karşı sık sık insan hakları ihlallarinin yaşandığı ülkede Müslüman nüfus bir süre önce 'silahlı direniş' kararı aldıklarını açıklamıştı.

Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu veya önceki bilinen adıyla Arakan Yakin Hareketi Cuma sabahı erken saatlerde düzenlenen saldırının sorumluluğunu üstlendi. Ayrıca saldırılarını artarak devam edeceğini bildirdi.


Yaklaşık olarak 1.1 milyon Rohingya Müslümanının yaşadığı Arakan'da Budist Myanmar yönetimi Müslüman azınılığa karşı insan hakları ihlallerinde bulunuyor. Arakan eyaletindeki durum, bu ayın başında Myanmar Ordusunun bölgede "temizlik harekatı" başlattığını duyurmasının ardından daha da kötüleşti.

Cuma günü yaşanan saldırılarla ilgili konuşan bir ordu yetkilisi saldırılarda bir asker ve on polisin hayatını kaybettiğini bildirdi. Askeri yetkili, "Militanlar ilk olarak gece saat 1.00'de el yapımı bombalar ve kısa namlulu silahlarla polis karakoluna saldırdılar. Ardından saat 3.00 ve 4.00'da yeni saldırılar düzenlendi" dedi.

Olayla ilgili bilgi veren yetkili, direnişçilerin patlayıcılarla köprüleri tahrip ettiğini ve saldırıda kılıç ve sopa gibi silahların da kullanıldığını sözlerine ekledi.