Afganistan devletiyle geçen aylarda barış anlaşması imzalamasının ardından başkent Kabil'e dönen Hizb-i İslami Partisi Lideri Gülbeddin Hikmetyar, dünya basınında ilk kez Anadolu Ajansı'na konuştu.

Hikmetyar, İslam düşmanlarının Afganlıları barışta da savaşta da rahat bırakmadığını, Afganların her iki durumda da kayıplar verdiğini söyledi.

Afganistan'da savaşın sürdüğüne ve kan dökülmeye devam ettiğine dikkati çeken Hikmetyar, "Umarım öyle bir gün gelir ki Afganistan halkı savaş kurbanı olmaz, kanları dökülmez." dedi.

"Sovyetler Birliği bize savaşı miras bıraktı"

Sovyetler Birliği'nin Afganistan'dan çekilmesine rağmen savaşı Afganlara miras bıraktığını anlatan Hikmetyar, halihazırdaki savaşların da onun devamı olduğunu söyledi. Hikmetyar, o zamanlar Moskova'nın önderlik ve öncülüğünde şimdi ise Washington'un liderliğinde savaşların sürdürüldüğünü aktardı.

"Mevcut yönetime destek vereceğiz"

Afganistan'daki fiili yönetimi değiştirme peşinde olmadıklarını bildiren Hikmetyar, ülkedeki savaşın sonlanması ve barışın gelmesi için yönetime hiçbir koşul öne sürmeden destek vereceklerini dile getirdi. Hikmetyar, yönetimden makam ve iktidar ortaklığı istemediklerini belirtti.

"Türk halkı İslam dünyasının gurur kaynağı"

Türk halkı ile gurur duyduklarını ifade eden Hikmetyar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türk halkı, İslam dünyası için gurur kaynağıdır. 15 Temmuz kalkışmasında halkın gösterdiği mücadele de gurur vericidir, Türkler dünyaya Türkiye'nin güçlü olduğunu gösterdi. Türk halkı, İslam dünyasının liderliğini almaya layıktır. Biz de Türklerin şanlı geçmişini koruması için dua edeceğiz."

Gülbeddin Hikmetyar Kimdir

Afganistan'da Sovyet uydusu hükümete karşı öğrencilik yıllarında ilk silahlı eylemi başlatan kişi olarak biliniyor. Sovyetler Birliği Afganistan'ı işgal edince grubu Hizb-i İslâmî ile cihad etmiş, Sovyetler Afganistan'dan çekilince de mücahidlerin kurduğu hükümette başbakan olmuştu. Mücahid hükümeti ile aralarındaki anlaşmazlık üzerine Pakistan'ın da desteği ile Kabil'i kuşatıp roket yağmuruna tutmuş ancak ele geçirememişti. Afganistan'da çok doğal olan gruplar arası çatışmada muhtelif gruplarla ittifak kurmuştur. ABD'nin Afganistan'ı işgali üzerine belli bir süre saklanmak durumunda kalmışsa da grubu Hizb-i İslâmî, ABD ve NATO ordularına karşı birçok silahlı eylem gerçekleştirmiştir. Hizb-i İslâmî, Afganistan'da NATO işgaline karşı çıkan Taliban'dan sonraki en etkin gruptur, Sünnî Peştunlardan oluşur. Hikmetyar belli bir süre İran'da yaşamış, ardından İran'ın kendisine suikast düzenleyebileceği tehlikesi ile Afganistan'a dönmüştür.

2016 senesinde Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ile Hizb-i İslami lideri Hikmetyar arasında barış anlaşması imzalanmıştı.

Anlaşma maddeleri arasında Gülbeddin Hikmetyar ve parti üyelerinin adlarının uluslararası kara listeden çıkarılması, Kabil'de güvenle yaşayabilmeleri ve silahlı talimlerini gerçekleştirebilmeleri için ayrı bir yerleşke yapılması, devlet imkanlarından yararlanmalarının sağlanması ve tutuklu parti mensuplarının serbest bırakılması yer alıyor.

Afganistan hükümetiyle yapılan bu anlaşma üzerine Taliban resmi sitesinde bir beyanat yayınlayarak Hikmetyar'ı topa tutmuş, yabancı güçlerin ülkeden gitmediği sürece Afgan hükümeti ile barış yapmamaları gerektiğini hatırlatmış ve 40 yıllık cihad kariyerini zilletle sonlandırdığını belirtmişti.