2019 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hizmete açılan “Prof. Dr. Fuat Sezgin ve Dr. Ursula Sezgin Bilimler Tarihi Kütüphanesi” İslam bilim tarihine ilişkin geniş bir koleksiyon ile araştırmacılara hizmet veriyor.

Gülhane Parkı içerisinde bulunan ve 19. yüzyılda telgrafhane binası olarak kullanılan yapı, 2017 yılında restore edildi. İhtisas kütüphanesi niteliğindeki merkeze Fuat Sezgin’in ismi verildi ve 27 bin kitap eklendi.

27 bin kitapla birlikte 210 bin e-kitap, 4 bin 458 adet çeşitli dergi, bir milyondan fazla online destekli e-tez, 1970-2013 yılları arası ulusal ve 1954-1990 yılları arası yerel gazete koleksiyonu da barındıran kütüphane, 7 salon ve 6 bölümden oluşuyor.

27 bin eserin 18 bini Fuat Sezgin’in Goethe Üniversitesi’ndeki kütüphanesinden getirtildi.

4 bin Arapça eser mevcut

Koleksiyon, 4 bini Arapça olmak üzere, Osmanlıca, Farsça, İngilizce, Almanca gibi dillerde eserler barındırıyor.

Kütüphanede; İslam Bilim Tarihi üzerine Sezgin’in konularına göre tasnif ettiği tıpkıbasım eserler bulunuyor.

Prof. Dr. Fuat Sezgin tarafından yazılmış “İslam’da Bilim ve Teknik” adlı eser de kütüphanede araştırmacıların ilgisine sunuluyor. Toplamda 5 ciltlik 1121 sayfa eser, Türkçe, İngilizce, Almanca ve Fransızca olarak 4 dilde yayınlandı. Eser, Arapça yazma eserlerden alınan bilim aletlerinin tanıtılmasında önemli bir rol oynuyor.

Kütüphanede Kuran ilimleri ve tefsirler, hadis ilimleri ve hadis külliyatları, tarih, İslam hukuku ve fıkıh, matematik ve doğa bilimleri tarihi, coğrafya, edebiyat, gramer ve dil kitapları, dergiler, süreli yayınlar, ansiklopediler, sözlükler, bibliyografyalar ve kataloglar, sanat tarihi ve savaş teknolojileri kategorilerinde kitaplar bulunuyor. Kütüphanede Arapça, İngilizce, Almanca, Fransızca, Osmanlıca, Farsça, İtalyanca, İspanyolca ve Rusça gibi çeşitli dillerde yazılmış kitaplar yer alıyor.

Prof. Dr. Fuat Sezgin kimdir?

Bitlis'te 24 Ekim 1924'te dünyaya gelen Fuat Sezgin, Erzurum'da ortaokulu ve liseyi bitirip 1943'te İstanbul'a geldi.

Sezgin, 1951'de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ni bitirdikten sonra, Arap Dili ve Edebiyatı üzerinde doktora yaptı.

"Buhari'nin Kaynakları" konulu doktora tezini tamamlayan Sezgin, 1954'te doçent oldu. Sezgin, bu çalışmasıyla hadis kaynağı olarak İslam kültüründe önemli bir yere sahip olan Buhari'nin, bilinenin aksine sözlü kaynaklara değil yazılı kaynaklara dayandığı tezini ortaya attı.

Prof. Dr. Fuat Sezgin, Arap-İslam Bilimleri Enstitüsü için hazırladığı bilimsel araç ve gereçlerin benzerlerini yaptırarak, 25 Mayıs 2008 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı İstanbul İslam, Bilim ve Teknoloji Müzesi'nin açılmasında öncü rol oynamıştır.

İslam Bilim Tarihi Araştırmacısı Prof. Dr. Fuat Sezgin, 30 Haziran 2018'de 94 yaşında vefat etti.