Roman okumak isteyenler için Rus edebiyatı klasiklerinden en iyileri derledik. İşte mutlaka okumanız gereken en iyi romanlar listesi:

Diriliş - L.N. Tolstoy

Prens Nehlüdov, Rus sosyetesinde hatırı sayılan üç beş insandan bir tanesidir. Nehlüdov gençlik ve şöhretin esiri hâlindeyken, hayatî bir hatada bulunur ve gariban ama has duygularla yaşayan bir kadının güvenini suiistimal eder. Aradan seneler geçtikten sonra aynı kadını, Maslova'yı perişan hâlde gören Nehlüdov, kaderin sillesini yemiştir artık. Bu ândan sonra Nehlüdov'un da Maslova'nın da hayatı tamamen değişecektir. Nehlüdov'un vicdanı, "diriliş" çabasına şahitlik ederken, bir kadının varolma mücadelesine tanıklık edeceğiz.

Palto - Nikolay Vasilyeviç Gogol

Palto, Gogol'ün en ehemmiyetli eserlerinden bir tanesi. Dostoevski, "hepimiz Gogol'ün paltosundan çıktık" derken, aslında onun açtığı yoldan, Rus toplumunu ve devlet yapısını tenkid edişini kastetmiş olsa gerek. Bir memurun yıpranmış paltosundan vazgeçip, yenisini aldıktan sonra insanların ona bakışını işleyen Palto'yu da alâkayla okuyacağınızı düşünüyoruz.

Anna Karenina - L.N. Tolstoy

Anna Karenina, Tolstoy'un en büyük yapıtı olarak gösterilir. Anna, ağabeyinin problemli evliliğini kurtarmak görevini üstlenir. Romanın başkahramanı, güzellik ve nezaketiyle çevresi tarafından gıbta edilir. Anna, ağabeyi ile yengesinin problemli ve monoton evliliğini kurtaracakken, genç kont Vronski ile tanışır...

Karamazov Kardeşler - Fyodor Mihayloviç Dostoyevski

Karamazov ailesinin başına gelen felaketler silsilesi. Üç kardeş, bir baba... Kardeşlerin en küçüğü Alyoşa, ağabeyleri Dmitri ve İvan arasında kalır. Alyoşa ruh, Dmitri'nin beden, İvan'ın ise aklı temsil eder. Ve bu ailenin aklını çelen, kendince haklılıkları olan; ve belki de bazen bizim de hak verdiğimiz Gruşenka isimli kadın... Dostoyevski'nin hayatının sonlarında kaleme aldığı bir başyapıt: Karamazov Kardeşler

Suç ve Ceza - Fyodor Mihayloviç Dostoyevski

Rodion Romanoviç Raskolnikov isimli gencin, tavanarasından dünyayı salladığı hikâye. Suç ve Ceza da Dostoyevski'nin en önemli ikinci yapıtı. Raskol toplumun "iyiliği" için bir kadının ölmesi gerektiğini düşünüyor. Cinnete ramak kala, türlü akıl oyunlarını gözlemliyoruz.

Haber-Yorum: Rüstem Pehlivanlar