Koronavirüs hakkında konuşmak istiyorum. Enteresan ve önemli bir mevzu ile karşı karşıyayız. Çünkü bu mesele hepimizi alâkadar ediyor, dünyanın neresinde olursak olalım. Cezaevinde olan beni de alakadar ediyor. Enfekte olan yaşlılar için nüfusun geri kalanına göre daha fazla risk taşıyan virüse karşı kendimizi korumaya ve hayatımızı devam ettirmeye çalışıyoruz. Şartlar da normale göre daha da zorlaşıyor.

Geçtiğimiz ay telefon masrafları için bize 20 Euro hediye edilmişti. Bu ay ise 40 Euro hediye edildi. İnsanların aileleriyle konuşabilmesi adına iyi oldu. Yemekler ile alakalı birtakım problemler ise devam ediyor, esasında bu tüm Fransa’da yaşanan bir sorun maalesef. Fransız hükümeti bazı zarurî tedbirler aldı; fakat bu tedbirlerin bir kısmı topluma zarar veriyor, ayrıca alınan tedbirler de virüs sebebiyle gerçekleşen ölümlerin önüne geçmek için yeterli olmuyor. Fransa’da şu ana kadar 10 binden fazla insan hayatını kaybetti, on binlercesi ise hâlâ hasta. İtalya ve İspanya’nın fazlası var eksiği yok, aynı şekilde ABD ve İngiltere’nin de... ABD’de ve İngiltere’de de on binlerce ölüm resmi olarak açıklanıyor.

Tüm Batılı ülkeler bir hata yapıyor. Virüs sebebiyle ölen insanlar için özel mezarlıklar oluşturuyorlar. Hıristiyanlar için bu bir hata, virüs sebebiyle ölenleri yakabilirler, cesetlerin yakılmasının onlar açısından bir sıkıntısı yok. Biz Müslümanların böyle bir işlem yapması uygun değil; fakat onlar yapabilir. Herkesin nüfusu korumak adına böyle bir uygulamaya izin vereceğini düşünüyorum. Koronavirüs sebebiyle hayatını kaybeden binlerce insanın aynı yere gömülmesi bana pek mantıklı gelmiyor.

Bugüne kadar seçilmiş en iyi ABD başkanı olan Donald Trump’ın idaresi altında, dünyada bugüne kadar salgından en fazla etkilenen ülke, en fazla insanın virüse yakalandığı memleket konumuna geldi. Trump, Siyonist ve Evanjelik fanatiklerin desteğiyle seçimleri kazanan bir başkan. Bu insanlar gerçekçi bir kâinat tasavvuruna sahip değiller. Brezilya da berbat durumda olan ülkelerden birisi. İktidarda kirli bir adam var. Bu yozlaşmış tipin Evanjelik oluşu da çıkarlarından kaynaklanıyor. Sol hareketin iktidara getirdiği eski başkanı cezaevine attırmak suretiyle seçimleri kazanmayı başardı. Ülkede berbat bir karışıklık hâkim. Binden fazla insan öldü ve çok daha fazlası ölecek.

Latin Amerika ülkeleri arasında en az insanın enfekte olduğu ülke Venezüella. Venezüella’da hükümet, salgının başından itibaren mantıklı tedbirler hayata geçirdi. Hasta olan vatandaşlarını ülkeye geri getirdiler. Çeşitli karantina önlemleri aldılar. Dünyanın geri kalanına göre niçin Venezüella’da hastalık daha az yayıldı? Venezüella zengin bir ülke olarak bir sağlık sistemi oluşturmayı başardı. ABD ile ekonomik savaş içerisinde bulunmasına rağmen salgını belli bir seviyede tutabilmeyi sağladı. Gerçekten şaşırtıcı. ABD’nin başarısızlığına mukabil Venezüella’nın başarısı. Bunun izahı ABD’nin, yozlaşmış kapitalistlerin çıkarlarına göre hareket eden bir devlet olarak halkın menfaatlerini göz ardı etmesi.

Türkiye ve İran’da da sıkıntılar devam ediyor, özellikle İran’da... Türk hükümeti, Başkan Erdoğan liderliğinde salgını önlemek ve binlerce insanın ölümünü engellemek adına gerekli tedbirleri aldı. Fakat bu süreç ekonomik olarak ülkeyi çok zor duruma sokabilir. Öte yandan Türkiye’nin İsrail’in politikalarına karşı takınmış olduğu tutum, Siyonistlerin ekonomik olarak Türkiye’ye zarar verme çabasını da beraberinde getiriyor. Bu hatta da bir ekonomik savaş yaşanıyor. Siyonistler halkını koruyamadı, İsrail’de de çok sayıda insan virüse yakalanmış durumda. İstatistiklere bakıldığında Arap halktan ziyade Yahudilerin hasta olduğu görülüyor. Burada İsrail’in Araplar için gerekli işlemleri yapmamasının da etkisi olabilir. Sebebini merak ediyorum; yoksa acaba Allah onları cezalandırıyor mu? Filistin’in mukaddes topraklarını işgal ettikleri için Allah’ın gazabıyla mı yüzleşiyorlar? Biz tarihî Yahudi geleneklerine de, Hıristiyan geleneklerine de saygı gösteriyoruz Müslüman olarak; fakat aynı saygıyı Filistin halkı görmüyor.

Koronavirüs ilk ortaya çıktığından itibaren birçok kez mutasyona uğramış gözüküyor. Şu anda çeşitli virüs tipleri mevcut. Mesela Fransa’da görülen virüs diğerleriyle aynı olmayabilir. Zira koronavirüs ilk olarak 1980’lerden önce keşfedildi. O zamandan bu zamana çeşitli türleri ortaya çıktı.

Koronavirüs tedavisi hususunda da ilaç üretim sektörünün dışında kalan unsurların insanlara fayda sağlamak için çalışmalar yapmalarına sıcak bakılmıyor. Şu anda yozlaşmış bir ilaç üretim sistemi var ve bu sistem bir yılda milyar dolarlar ile ifade edilen kâr elde ediyor.

ABD ve İngiltere’de insanlar devletin ve kapitalistlerin kabahatlerinin cezasını çekiyor. İngiltere’nin başbakanı da virüse yalandı. Belki de ölecek, cehenneme, Türklere ihanet eden dedesinin yanına gidecek.

Hapishanede bir avantajımız da var dışarıdaki insanlara göre. Tabiî olarak karantinadayız. Fakat şartlarımız her geçen gün zorlaşıyor. Hayatta kalmaya çalışıyoruz.

İnsanoğlu yaptıklarının cezasını çekiyor. Devletlerin seyretmiş olduğu politikaların bedelini insanlar ödüyor. Virüs sonrası yeni bir toplum görüşü ortaya çıkacaktır ve buna Müslümanlar güzel bir misal teşkil edecektir.

Allahü Ekber!
11.04.2020


Baran Dergisi 692.Sayı