Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından organize edilen 5. Etnospor Kültür Festivali, 9 Haziran Perşembe günü İstanbul'da başlayacak.

Yeşilköy'deki Atatürk Havalimanı'nda 9-12 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek İstanbul 5. Etnospor Kültür Festivali ile ilgili basın bilgilendirme toplantısı, Dedeman Otel'de yapıldı.

Toplantıda Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan'ın yanı sıra, festival sponsorları Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, Türk Telekom Üst Yöneticisi (CEO) Ümit Önal, Vakıf Katılım Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran ile Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Toto Teşkilat Başkanı Bünyamin Bozgeyik yer aldı.

Burada bir konuşma yapan Bilal Erdoğan, 5. Etnospor Kültür Festivali'nin basın tanıtımı için sponsorlarla bir araya geldiklerini belirterek, pandemi ve Türkiye'deki sel-yangın felaketleri nedeniyle 2 yıl ara vermelerinin ardından festivale bu yıl devam edeceklerini söyledi.

Konfederasyonlarının, dünyada geleneksel sporlar anlamında en büyük şemsiye kuruluş olduğunu, 15 ülkeden 22 üyeleri bulunduğunu ancak 80 civarında ülkeyle de temas kurulduğunu vurgulayan Erdoğan, "12 ülkenin bakanıyla niyet belgesi imzalamış bulunuyoruz. BM, UNESCO ile iş birliği alanlarını genişletmeye devam ediyoruz. Türkiye'de yaptığımız Etnospor Kültür Festivali ile ilgili aslında dünyadaki en geniş kapsamlı geleneksel spor şöleni diyebiliriz. Maksadımız Türkiye'deki kamuoyunu geleneksel sporlarla ilgili bilinçlendirmek. Sadece Anadolu'nun değil aynı zamanda misafir ülkelerin sporlarıyla da halkı tanıştırmayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Festivalde Türkiye'ye özgü güreş, binicilik ve cirit sporlarının yer alacağını, ancak diğer ulusların geleneksel sporlarına da yer vereceklerini kaydeden Erdoğan, "Bu sene Kazakistan'dan atlı güreş, misafir spor dalımız olacak. Çok keyifli bir spor. Düğünlerde gelin damat arasında dahi oynanan bir oyun. Kamuoyumuz bu sporu da keyifle izler inşallah. Çocuk oyunları, sanat atölyeleri, evrensel lezzetler de etkinlikte olacak. Cumartesi güreş etkinlikleri olacak. Kabali sporunu burada tanıtacağız. Bu yıl 26 ülkeden spor, sanat, kültür, gastronomi alanında binden fazla katılımca yer alacak ve 20 ülke mutfağı ayarlayacağız." diye konuştu.