Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, restorasyon çalışmaları tamamlanan ve 15 Ekim'de açılışı yapılacak “Çifte Minare” isimli caminin görüntülerini sosyal medyadan “Rezidans konforunda yeniden inşa ettiğimiz Gaziosmanpaşa'daki Çifte Minare Cami…” diye paylaştı.

Osmanlı Klasik Mimari gibi, şahsiyetli ve İstanbul’u İstanbul yapan bir mimarimiz olduğu halde, milli kültürümüzden uzak, bize ait olmayan ve her haliyle AVM’yi andıran cami dikkat çekti. 

Modern mimari bize ait değil

Memleketimizde mimari alanda denetim olmadığının göstergesi olan bu hal; birbirinden değişik, geçmişle bağı olmayan, kültürümüze uymayan ve özellikle kubbenin yere konulduğu bir mimari anlayışın hâkim olduğunu gösteriyor.

Mesele maddeyi öne çıkarmak değil, maddeyi manaya gidecek araç kılmak olan İslam mimarisinde bile zihinler Batıcı bir anlayışla çalışıyor. Hatta bu yapılar "rezidans konforunda" diye sunuluyor.

Tamamen estetik ve zevkten uzak, İslam kültürüyle bağdaşmayan ve Klasik üsluba yabancı bu camiler kaba bir madde yığınını andırıyor. Selimiye, Süleymaniye, Sultanahmet gibi asaletli, heybetli, vakarlı ve zevk veren camilerin olduğu bu şehre, modern anlayışın getirdiği bu zevksizlik yakışmıyor. Osmanlı Klasik Mimarisi’ni aşamadığımız sürece ya Klasik üslupta ya da Klasik üsluba yakın formlarda yapılması gerekiyor. Yoksa mimarisi, üslubu ve formu uygun olman bu tip yapılar, İstanbul’un sembolü olan güzelim anlayışı da yerle yeksan ediyor.

Haber: M. Taha İnci