Sanat dünyasında hararetle tartışılan Banksy kimdir? Banksy’nin Londra başta olmak üzere bazı şehirlerde duvarlara resmettiği eserler ya belediyeler tarafından boyanıyor yahut rakip sanatçılar tarafından tahrip ediliyor.

Banksy’nin tüm zamanların en meşhur mural sanatçısı olduğunu söylemekten çekinmeyeceğiz. Sanatçı, kimliğini gizlemek için elinden geleni yapıyor. Yine de Banksy hakkında bilinen birkaç şey var. Mesela, Banksy’nin İngiltere-Bristol’da doğduğu biliniyor. İlk eserleri 1990’ların başında Bristol’de görüldü. Eric Grzymkowski, Banksy’nin 1970’lerde doğduğunu söylüyor.

Banksy’nin sistem karşıtlığı

Banksy çizimleriyle dünya düzenini eleştiriyor. Çoğu çiziminde siyasî ve içtimâî problemleri tenkid ediyor. Filistin’de çocukların İsrail tarafından maruz bırakıldığı zalimliğe dikkat çekiyor. Bkz. Beytüllahim’de bir çocuk, İsrail askerini yüzükoyun duvara yaslamış ve üzerini arıyor:

İşte burada da Beyaz Saray Sıçanı adlı eseri: 380 bin avroya satıldı.

Banksy, sanatı vasıtasıyla savaş, toplumların zenginlik takıntısı, endüstrileşmeyle dalga geçer. Sanatçı, Amerika Birleşik Devletlerinin ünlü The Simpsons adlı çizgi dizisinde içinde kapitalizm eleştirisi içeren bir giriş hazırlamıştır.

Banksy’nin hiciv tarzını yansıtan bir fare vardır. Elinde fırça tutan fare konuşuyor: “Zamanımız çok ama söyleyecek sözünüz pek yok!” Banksy’nin günümüz “sanat anlayışı”yla da alay ettiğini söyleyebiliriz herhalde.

“Siz moronlara inanamıyorum!”

Esrarengiz sanatçı başarının keyfini sürmek yerine bununla da alay etmiştir. Meselâ, kendi internet sitesinde tertiplediği bir mezatta, eserini teklife açarken çerçeveye şu notları düşmüştü: “Siz moronların gerçekten bu pisliği satın aldığına inanamıyorum!” Bazısı onun bu hareketinin bir pazarlama tekniği olduğunu söylese de Banksy’nin neredeyse her şeyi küçümsediğini hissedebiliyoruz.

Bir rivayete göre Banksy’nin Robin Gunningham isimli Britanyalı biri olduğu ifâde ediliyor. Tabiî olarak sanatçı bu teori hakkında pek fazla yorum yapmıyor. Kimliğini saklayan sanatçı, esrarengiz kalarak şöhretini pekiştirmeye devam edecek.