Her yeri ayrı bir tarih olan ve geçmişin izlerinin yavaş yavaş silindiği Türkiye'de bir taraftan tarihi eserler restoe edilirken bir diğer taraftan da birçok eserler tahrip ediliyor. 



Türkiye dahil yurt dışında da yüzlerce eseri restore eden TİKA, Sudan’da Osmanlı İmparatorluğu döneminde yapılan tarihi eserleri de restore ediyor.
Kızıldeniz eyaletine bağlı Sevakin Adası'nda bulunan Osmanlı döneminde gümrük işlemleri için hizmet veren bina, içinde Hanefi ve Şafii camilerinin de yer aldığı kompleksin restorasyonunu tamamlandı. Kuzey Darfur’un başkenti El Faşir’de Sultan Ali Dinar’ın sarayının yenileme çalışmaları sürüyor. Hartum merkezde yer alan Mescid-i Kebir’in de (Büyük Cami) restorasyon uygulama projelerinin hazırlanmasında son aşamaya gelindi. 



Güzel şeyler olurlen maalesef Edirnekapı Mezarlığındaki tarihi mezar taşları ise neredeyse bir asırdır yıkılmış, dökülmüş ve çoğu mezarlıklar kaybolmuş vaziyette. Mevlanakapı'nın neredeyse her mahallesinde bulunan tarihi çeşmeler viran ve harap halde. İstanbul'u bir gün gezen biri tarihin eşsiz güzelliğine hayran kalırken, etrafı çöpler içinde restore edilmeyi bekleyen binlerce esere de şahit olacak. Bu eserler gün geçtikçe tahrip ediliyor ve tarihten siliniyor.