Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde yönetmen Semih Kaplanoğlu'nun son filmi "Buğday"ın galası gerçekleşti. Filmin açılışını Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptı.
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yönetmen Semih Kaplanoğlu'nun Buğday filmine ilişkin,"Usta yönetmen ve senarist Semih Kaplonağlu'nu yeni filminden dolayı tebrik ediyorum. Elbette zaman zaman haddini bilmeyen, kaliteyi hazmedemeyen nezaket fukarası şahıslar da çıkabiliyor. Bunlara verilecek en güzel cevap seviyeyi korumak işini en güzel şekilde yapmaya devam etmektir. Biz her fırsatta merhametli büyüme diyoruz. Bunun için her platformda adaleti, dayanışmayı, kardeşliği savunuyoruz. Sadece teknolojik ve ekonomik büyümenin bir ülkenin geleceği için yeterli olmadığını beşeri kalkınmanın da elzem olduğunu ifade ediyoruz. Çevreye zarar veren her teknoloji ne kadar hayatı kolaylaştırıcı olursa olsun, aslında namlusu insana dönmüş bir silahtır."
 
Erdoğan, "İçinde bulunduğumuz ekosistemi tahrib eden her adımın sonu felakettir. Acilen bir öz eleştiriye ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Sayın Kaplanoğlu'nun filmini bu açıdan da son derecea anlamlı buluyorum. Filme katkı veren tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. Buğday filminde görev alan kameramanından teknisyenine kadar tüm sinema emekçilerimizi tebrik ediyorum" dedi.
 
Hürriyet’e verdiği röportajda filmin Batı’daki algısının tavrının nasıl olduğu sorusuna “…Mesela bir arkadaşım filmi izledikten sonra “Zor olacak” demişti. “Neden?” dedim. “Batı kendisini eleştirirse orada sorun olmaz. Ama Batı’yı dışarıdan birisi eleştirmeye başlarsa bundan hiç hoşlanmazlar” dedi. Sanırım böyle bir mesele oldu, bunu ben de sezgiledim. Mesela Londra’da festivalde kapalı gişe oynadı. Ve hem oradaki yazarlar hem sinemaseverler çok şaşkındılar filmin Cannes’da ve Berlin’de olmamasına. Filmin dünyasına dair de çok güzel tepkiler geliyor” diye konuştu.
 
Tokyo’da ‘en iyi film’ ödülünü de alan Kaplanoğlu, oradaki seyirciden gelen tepkilerin müthiş olduğunu söyledi. Kaplanoğlu, “Japon kültüründe de tabiatın, ağacın anlamı çok önemli. Çıkışlarda 20-25 dakika boyunca broşür imzaladım. Jüri başkanı Tommy Lee Jones, filmi çok iyi anlamıştı. “Hem bir kıssa anlatıyor hem de bu hikâyeyi müthiş bir estetikle aktarıyor” dedi. Ödül töreninden sonra da bana çok sıcak davrandı. “Film başladığında bir Hollywood filmi izliyormuşum gibi izledim. ‘Kim bu adam, bunlar ne yapıyorlar?’ soruları vardı aklımda. Fakat sonra iki adamın buluşmaları gelince de bu bizim bakabileceğimiz bir açı değil. Biz dünyaya artık böyle bakmıyoruz” deyip, büyülenmiş gibi izlediğini ekledi. Hatta Berlin ya da Cannes’da olmadığına çok şaşırmış o da” dedi.