Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yeniden İhya Edilen Ayasofya Fatih Medresesi Açılış Programı'nda konuşuyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından bazı satırbaşları:

İlk müderrisi Molla Hüsrev olan medresede Ali Kuşçu da ders vermiştir. Medrese farklı tarihlerdeki bakım ve onarımla 1914 yılına kadar eğitim hizmetine devam etmiştir. Görüntüyü bozduğu gerekçesiyle yıkılmıştır. Ayasofya'yı müzeye çeviren zihniyet bu medreseye de tahammül edememiştir. Bu tarihi medrese sessiz sedasız ortadan kaldırılmıştır. Şu Fatih Suriçi burası 800'e yakın mescidin olduğu bir yer ve buralardaki bu mescitler satılmış, ahıra çevrilmiş. Tek parti zihniyetinin tarihimize sürmüş olduğu bir lekeyi temizlemiş oluyoruz. Yaklaşık 4,5 asır boyunca sayısız alimin yetişmesine vesile olan Ayasofya Fatih Medresesi bugünden sonra da hizmet vermeye devam edecektir.

Yarının alimleri, münevverleri, bilim insanları, araştırmacıları yetişecektir. Bu güzide eserin 13 ay gibi kısa sürede hizmete geçiren bakanlığımızı ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bugün ayrıca medresemizle birlikte geleneksel sanatlar sergisinin açılışını da gerçekleştiriyoruz.

Son 20 yıldır attığımız her adımda köklerimizle bağlarımızı güçlendirmeye çalışıyoruz. Hayat pınarlarımızla irtibatımızı ne kadar muhkem tutarsak hedeflerimize o derece hızlı varabiliriz. Özellikle Batı kültürünün dünyayı istila ettiği günlerde varlığımızı sürdürmenin başka yolu yoktur. Rabbim yar ve yardımcımız olsun. Açılışını yaptığımız Ayasofya Fatih Medresesinin şehrimize, ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Rabbim Ayasofya ile birlikte hiçbir camimizin minaresinden ezanı eksik etmesin diyorum.