Büyük İslam âlimi Gazali, dünyanın birçok bölgesindeki Müslümanlar tarafından anılırken, İran’ın tarihi Tus şehrinde 1995'te bulunan mezar yeri kaderine terk edilmiş durumda.

Tur rehberi ve bölge sakinlerinden Ali Rahimi, yaptığı açıklamada, birçok ülkeden Müslümanların Gazali'yi görmek için geldiğini aktararak, "Özellikle Gazali'yi görmek için Türkiye ve Pakistan'dan gelenler oluyor. Gazali'yi çok seviyorlar ve kendileri için imam görüyorlar." diye konuştu.

İran'daki Sünni âlimlerden Abdulaziz Selimi de Gazali ve diğer Sünni âlimler ile devlet adamlarının mezar yerinin bakımsızlığına tepki göstererek, "Sahip çıkılmayan bir tek Gazali'nin mezarı değil. Selçuklu devrindeki büyük devlet adamlarının hepsi bu durumda. Nizamiye medreselerini kuran ve Siyasetname adlı eserin yazarı Nizamülmülk'ün İsfahan'daki mezarı da aynı şekilde. Gazali'yi Ehl-i Beyt karşıtı gösterme eğilimi var." görüşlerini paylaştı.

İran Kültürel Miras, El Sanatları ve Turizm Bakanlığı Tus İlçe Müdürü Ebulfazl Mükerremi ise mezar yerinin onarımıyla ilgili 3 yıl önce devlet medyasında yer alan açıklamasında, "Gazali'ye ait mezar tarihi Tus şehri sınırları içinde olduğu için buradaki her türlü çalışma tarihi dokusuna ve önemine uygun yapılmalıdır. Konuyla ilgili projenin değerlendirmelerin ardından kısa sürede neticelenmesini bekliyoruz." ifadelerini kullanmıştı.