2019 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na “Balkaya” projesiyle başvuran yönetmen Emin Alper, Bakanlıktan destek aldıktan sonra köylü kurnazlığı yaparak projeyi değiştirdi. Kültür Bakanlığı, senaryoyu değiştirip filme sapkın LGBT’yi ekleyen Alper’den haklı olarak 950 bin TL’yi geri talep etti.

Yönetmen Alper ise Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteği çekmesi hakkında sanki sansür var, siyasi yahut sosyal bir meseleye parmak basmışlar da iktidar rahatsız olup desteği geri çekmiş gibi kamuoyuna açıklamalarda bulundu ve filmine eklediği LGBT’den bahsetmedi.

Cinsî sapkınlığa çanak tutmak sanat değildir

Elbette senaryoda kurgu değişebilir fakat yönetmenin burada yaptığı tamamen ahlaksızlık. Bundan da anlaşılacağı üzere, uluslararası ödüller filme değil, filmin muhtevasındaki sapkınlığa verilmiştir. LGBT destekçileri de bilmeli ki, cinsî sapkınlığa çanak tutmak sanat yahut sinema değildir. İslam’ın yasakladığı ve lanetlediği şeyleri meşrulaştırır mahiyette yapılan işler ve yayınlar milletimize karşı aleni düşmanlıktan başka hiçbir şekilde izah edilemez.

Anadolu, tıpkı bin senedir olduğu gibi bundan sonra da kıyamete dek Allah düşmanlarının, Bizans artıklarının ve sapıkların diyarı olmayacaktır.

Yazarın dediği gibi bu sapkınlığa çanak tutan şey demokrasiyse, biz onu da istemiyoruz.

Projeyi değiştirdiler!

Yönetmen Emin Alper’in “Kurak Günler” filmi, Cannes Film Festivali’nin “Belirli Bir Bakış” seçkisinde prömiyer yapmış, “Queer Palm” yani LGBT filmlerin gösterildiği bölümde de aday olmuştu. Kültür Bakanlığı destekli diyerek prestij topladığı filmi Cannes’dan ödülsüz döndü. Yönetmeni, bakanlık desteği onayından sonra senaryoyu değiştirdiğini verdiği röportajda itiraf etti.

Yaptığı köylü kurnazlığı tutmadı

Yaptığı köylü kurnazlığı tutmadı yönetmen Alper’in. 2019 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na “Balkaya” projesiyle başvurdu, 950 bin lira destek aldı. Bu destekten avans alarak projesini hazırladı. Destek kararından bir buçuk iki sene sonra senaryo değişikliğine gidip, filmin ismini de “Kurak Günler” olarak değiştirdi ve sapkın LGBT ilişkisini filmin merkezine koydu.

Vizyona girmeden senaryo Bakanlığa teslim edilmeli

Aslında film vizyona girmeden önce bakanlığa bir kopyasının teslim edilmesi zorunlu. Ancak bazen yönetmenler vizyondan sonra da filmlerini teslim etmeyip, son destekten feragat edebiliyor. Çeşitli kurnazlıklarla filmleri üzerinde oynayan yönetmenler için son destek cazip değil. Bu işin içinde olan uzmanlar, ön gösterimden önce de filmin izlenip, festival süreçlerinin başlamasını öneriyor. Belki destek kademelerinin buna göre düzenlenmesi bir çözüm olabilir. Bu şekilde beyaz perde uyanıklarının önüne geçilip, bu desteklere ulaşamayan yönetmenlere de alan açılmış olur