Geçtiğimiz haftalarda Süleymaniye medresesinin üzerinden Haliç’i pozlayan ve Süleymaniye Camii’nin silüetini bozan inşaat görüntüsü büyük tepkilere sebebiyet vermişti. İnşaatla birlikte Süleymaniye’nin etrafındaki çarpık ve dökük yapılar da konuşulmaya ve bir an evvel Süleymaniye’nin çevresinin düzenlenmesi gerektiğine dair uyarılar gelmeye başladı.

Yıllardır bu konuda öneri ve ikazlarda bulunan mimar Serkan Akın da dün sosyal mecradan, İlim Yayma Vakfı'nın Süleymaniye'deki yurt binası inşaatının her haliyle hatalı olduğunu ve bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerektiğini ihtar etti.

Mimar Serkan Akın Süleymaniye semtine ve çevresindeki problemlere şöyle dikkat çekti:

“Süleymaniye semti; Mimar Sinan'ın en önemli eserlerinden birini ve Türk Evi'nin eşsiz örneklerini bir arada bulunduran çok önemli bir yerdir.

Süleymaniye'deki İlim Yayma Vakfı binası ikinci bir Şemsipaşa Camii vakasıdır. Caminin tasarım kararı olan denizle ilişkisini bozan bir müdahale ile sahil yolu yapılmıştı. Burada da salis ve rabi medreselerinin manzara ile ilişkisini net şekilde bozan betonarme bir bina ortada.

Süleymaniye bölgesi Dünya Miras Alanı. Meslek hayatım bu bölgedeki sivil mimarlık eseri ahşap Türk Evlerinin restore edilerek mimarlık ve kültür dünyamıza katılacağı günleri görmenin hayaliyle geçti ama nafile.”

Süleymaniye Külliyesi’nin dibinde betonarme bir inşaatın ne işi var?

Betonarme yapılara da değinen Akın, buradaki problemlere değindi:

“Hiç tartışılmayan şeylerden biri Dünya Miras Alanında, Süleymaniye Külliyesinin dibinde ve yoğun bir şekilde ahşap sivil mimarlık eseri tescilli yapıların içinde betonarme bir inşaatın ne işi var?

Prost planlarıyla Fatih'e İstanbul'a tarihi yarımadaya sokulan betonarme apartmanlardan birinin bulunduğu parseldeki dev kütle kaldırılması gerekirken nasıl olur da tüm planlama projelendirme belediye koruma kurulu vb süreçlerden geçerek aynı kot, kütle ve büyüklükte onay alır.

Süleymaniye'deki İlim Yayma Vakfı binası, salis rabi medreseleri ile birlikte arazi kesitine işlenseydi bu medreselerin keskin kot farkını dengelemek için Koca Sinan tarafından yapılan kademeli kubbe yerleşimini kesen varlığı daha proje aşamasında ortaya çıkardı.

Bu bina başka yerde mimarisi ve cephesi ile çok iyi durabilir ama Süleymaniye'de bu yükseklik ve kütle yanlıştır.

Bu arsaya bina yapılırken restitüsyon ve tescilli yapı yaklaşımı sergilemek daha doğru olur

Sonuç olarak bu binanın kütlesi kat adedi ve taşıyıcı sistemi değişmeli.”