Pierre Assouline’in kaleminden Henri Cartier Bresson’un “Biyografi”sini tavsiye ediyoruz.

Fransız fotoğrafçı Cartier Bresson, belge fotoğrafçılığın ehemmiyetli isimlerinden. Paris’te doğan sanatçı 22 Ağustos 1908 doğumludur. 1927’de bir yıl Paris'te kübist ressam André Lhote ile beraber çalıştı ve bu Bresson’u derinden etkiledi. Bresson, kübist ressamın tesirinde kalıp, Cambridge Üniversitesine giderek resim ve edebiyat alanlarında eğitim aldı. Çocukluğundan kalma Brownie fotoğraf makinesiyle 1930’da harika çekimler yaptı. 1931’de Afrika’ya gitti. 1933’te ilk kez 35 mm Leica marka makine kullanmaya başladı. 1936-1939 yıllarında İspanya İç Savaşı’nı mevzu edinen bir belgesel çekti.

Assouline’in “Bresson Biyografi” isimli eserinde şu ifadelere yer veriliyor: “Fotoğraf benim için bir anı ve o anın sonsuzluğunu yakalayan sürekli bir görsel ilginin anlık dürtüsüdür. Bununla birlikte çizim ise grafolojisiyle o andan itibaren şuurumuzun yakaladığı şeyi işler. Fotoğraf, ani bir harekettir çizim ise meditasyondur.”

“Şu dünyada bir karar anı olmayan hiçbir şey yoktur ve iyi kotarılmış bir başyapıt, böyle bir anın ayırdına varabilmek ve onu ele geçirmek demektir. Eğer durumların değişimi içinde o anı kaçırırsanız, onu yeniden bulabilmek veya farkına varabilmek için şansınız olmayabilir.”

Kitabın yazarı Pierre, Henri Cartier Bresson’dan “yüzyılın gözü” diye bahseder. Bresson 3 Ağustos 2004’te hayatını kaybettiğinde, hislerini şöyle anlatır Assouline: “Büyük insanlar aramızdan ayrıldıklarında hep hissettiğimiz gibi o anda hiçbirimiz buna inanamamıştık.”

“En ufak insani ayrıntı, ana fikre dönüşebilir…” (Henri Cartier Bresson)

Haber-Yorum: Oğuz Can Şahin