Anadolu Selçuklu ve Osmanlı devletleri döneminde en çok kullanılan, UNESCO'nun "İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası" listesinde yer alan Çini sanatı, Bitlis'te kadınların elleriyle gelecek nesillere aktarılıyor.

Ahlat Kaymakamlığınca hazırlanan "Ahlat Çini-Seramik Atölyesi" projesi kapsamında, 170 yıllık Hamdi Efendi Konağı'nda kursa katılan 60 kadın, geleneksel Türk sanatlarının en önemlilerinden çiniciliğin inceliklerini öğreniyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığınca finanse edilen, Ahlat Doğa ve Kültürel Mirası Yaşatma Derneği (ADER) tarafından yürütülen projeyle meslek sahibi olan kadınlar, kazılarda elde edilen buluntuların üzerindeki Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait farklı figür ve motifleri özenle çinilere işliyor.

İhtişamı, tarihi dokusu ve mimarisiyle göz dolduran tarihi konakta birbirinden zarif çini eserler yapan kadınlar, bu ürünleri yıl sonunda açacakları sergide satışa sunarak aile bütçelerine katkı sunmayı hedefliyor.

"Çini sanatının kadınların eliyle hayat bulmasını istiyoruz"

Çini ve seramik eğitmeni Kader Yumuşak, tarihi Hamdi Efendi Konağı'nda Selçuklu ve Osmanlı motiflerini yeniden yorumlayarak kadın kursiyerlere eğitim verdiklerini söyledi.

Ahlat'ın, Selçuklular'ın kültür ve sanat merkezi olmasından dolayı kursun ilgi gördüğünü belirten Yumuşak, şöyle konuştu:

"Çini sanatını tahrirleme, boyama, sırlama ve fırınlama aşamalarının tamamını tarihi konakta bulunan atölyemizde yapıyoruz. Türk çini sanatının kadınların eliyle yeniden hayat bulmasını amaçlıyoruz. Atölyemizin tarihi bir konakta bulunmasından dolayı öğrencilerimiz otantik ortamda çini sanatını öğreniyor. Bu atölye imkanını bize sunan Ahlat Kaymakamlığına, DAP ve ADER'e teşekkür ediyoruz."