Usta fotoğrafçı İbrahim Zaman kimdir? İbrahim Zaman’ın fotoğrafları ve kısaca biyografisi.

1937 Adapazarı doğumlu İbrahim Zaman, AFAK kurucu üyelerindendir. Güvercinler isimli ilk sergisini 1967’de İstanbul’da yapan Zaman uluslararası çapta sergiler tertipledi. Turizm Bakanalığı için hem memlekette hem de yurtdışında tanıtım yayınlarında yer aldı. Birçok dergide fotoğrafçılığa dair yazılar yazdı; röportajlar verdi. FOTOGEN üyesi Zaman, İFSAK onur üyeliği yaptı.

Adapazarı depreminden sonra İstanbul’da hayatını idame ettiren İbrahim Zaman, Türk fotoğrafçılığı için çalışmalarına ara vermedi.

Prof. Dr. Sabit Kalfagil’in söylediğine göre, İbrahim Zaman “son derece dost canlısı, neşeli, sıcakkanlı bir adam.” Kalfagil diyor ki: “Sadece beraber yurt içi fotoğraf gezilerinde katettiğimiz yol Ekvador’u birkaç kez dolaşır.”

İbrahim Zaman’ın Hindistan ve Mısır’da çektiği fotoğraflara belki rasgelmişsinizdir.

İbrahim Zaman’ın fotoğrafa dair söylediği sözler: “Fotoğraf, verdiği mesaj itibariyle geçmişi geleceğe taşıyan bir köprüdür. Yani dönem fotoğrafçıları, yaşadıkları zamanın görsel tarihini yazan kişilerdir. Örneğin ben 1903 yılında çekilmiş, Anadolu Hisarı’nın içini gösteren bir fotoğraf gördüm. O fotoğrafı çekip görüntünün bana ulaşmasını sağlayan kişi, o dönemin görsel belleğini bana aktarmış kişidir. İşte size fotoğrafın değeri.”

İbrahim Zaman’ın fotoğraflarından seçtiklerimiz:

Haber: Rüstem Pehlivanlar