İtalyan bestekâr, “İyi, Kötü ve Çirkin”, “Bir Avuç Dolar” ve “Bir Zamanlar Amerika’da” gibi birçok kaliteli filmin müziklerine imza attı. Morricone’un güzide eserlerine, korkudan komediye, aksiyondan westerne birçok film türünde rastlamak mümkün.

Ennio Morricone kimdir?

10 Kasım 1928’te Roma’da doğan sanatçının, müziklerini yaptığı film ve televizyon dizilerinin sayısı 500’ü geçer. Bestecinin çalışmaları elektronikadan rocka, konçertodan avantgarde caza kadar çok geniş bir yelpazenin içinde yer alır.

Morricone ilk konser çalışmalarını 1950’lerin sonunda yazdı, daha sonra RAI (İtalyan Yayın Şirketi) ve RCA-İtalya için aranjörlük yaptı. Kariyerine 1961 yılında Luciano Salce’nin yönettiği Il Federale (Faşist) filmi ile “film müziği bestecisi” olarak başladı.

Yaptığı işlerin yüzde otuzu Western tarzında olmasına rağmen, en çok bu işleriyle ün kazanmıştır. Çünkü İtalyan film yönetmeni Sergio Leone’nin western tarzındaki “dolar” üçlemesi harikadır. Ennio Morricone’un bu üçlemedeki müziklerinin bazı kısımlarını bir zamanlar Türkiye’deki vasıtaların klaksonlarında duymak bile mümkündü.

Morricone’un müzik tarzı bilhassa İyi, Kötü ve Çirkin (Sergio Leone, 1966) ve Once Upon a Time in the West (Sergio Leone, 1968) gibi klasik Spagetti Western’lerinde kendini gösterir. Daha yakın zamanlarda, Misyon (The Mission, Roland Joffé, 1986), Dokunulmazlar (The Untouchables, Brian DePalma, 1987), ve Cinema Paradiso (Giuseppe Tornatore, 1988) gibi filmlere yaptığı müziklerle konuşulmuş ve iyi eleştiriler almıştır.

Bestecinin İtalyan filmleri dışında da birçok projede imzası vardır: Cezayir Savaşı, Sinema Paradiso, Malena, Bir Zamanlar Amerika’da. Bu filmlerde, Orkestra Konçertosu n.1 (1957); Frammenti di Eros (1985); L’Eropa başına Cantata (1988); Ombra di lontana presenza (1997); Voci dal silenzio (2002); Sicilo ed altri frammenti (2007); Vuoto dýanima piena (2008).

Ennio, 2001 yılında Avrupa, Asya, ABD, Orta ve Güney Amerika’da 100’den fazla konserde senfoni orkestrası ve polifonik koro için film müziği ve konser çalışmalarını yürüten yoğun bir konser programına başlayıp, seyircilerine unutulmaz anlar yaşatmıştı.

Kasım 2013’te müzik kariyerinin 50. yıldönümü vesilesiyle bir dünya turuna başladı ve Moskova, Santiago, Berlin, Budapeşte, Macaristan ve Viyana Stadhalle’da konserler verdi. 6 Şubat 2014’te Şikago Senfoni Orkestrası’nı yönetti. 2014 sonbaharında Giuseppe Tornatore tarafından belgeseli çekildi.

Tarantino ile çalıştı

Ennio, son on beş yılda Quentin Tarantino’nun bazı filmlerinin müziğini de üstlenmişti. Kil Bill, Soysuzlar Çetesi (Inglourious Basterds), Zincirsiz (Django), Öfkeli Sekiz (The Hateful Eight) bunlardan bazılarıdır.

Aldığı ödüller

Morricone, 1969’dan bu yana şu müesseselerde derece yapmıştır; Cork Film Festivali, Gümüş Kurdele Ödülü, BAFTA Ödülleri, David di Donatello Ödülü, Locarno Uluslararası Film Festivali, Venedik Film Festivali, Oscar, Altın Küre Ödülü, Golden Eagle Ödülü, Oscar Onur Ödülü…

Bugünün cüretkâr orkestra şefleri, bünyesindeki müzisyenlere Ennio’nun eserlerini çalmasını tembihliyor. Öyle ki, birçok şehir ve devlet senfonik orkestraları, usta bestekârın eserlerini çalıyor.

Maestro Morricone, “beden ruha tabidir” ifadesini yaşayan biriydi, yüzüncü yaşına merdiven dayanış bu adamın heyecanı hâlâ tazeydi; tâ ki hayatını kaybedene kadar.

Haber-Yorum: Oğuz Can Şahin