1882 doğumlu Rus besteci Igor Stravinsky 6 Nisan 1971’de hayatını kaybetti.

Igor Fyodorovich Stravinsky, Rus kökenli Fransa vatandaşı besteci, piyanist ve orkestra şefi. 20. yüzyıl müziğinin tesirli etkili ve önemli bestecilerinden biri olarak kabul edilir.

17 Haziran 1882’de Lomonsov St.’de doğdu. Müziğe yeteneği erken yaşlarda çıkan Stravinsky, ailesinin isteğiyle müzik eğitimi değil, Sankt-Peterburg Devlet Üniversitesi'nde hukuk eğitimi aldı. Bugünlerde Batılılar tarafından sansüre uğrayan Nikolai Rimsky-Korsakov’un oğluyla beraber okudu. Stravinsky’nin babası 1902'de hayatını kaybetti. Bu hâdise sonrası Stravinsky müziğe yöneldi ve konservatuvara gitmek yerine ikinci bir baba olarak kabul ettiği Nikolai Rimsky-Korsakov’dan ders almayı tercih etti. Özel dersler tam üç yıl sürdü. Paris'teki Rus Balesi için aldığı siparişler nedeniyle 1910-1914 arası Rusya'da fazla bulunamadı; I. Dünya Savaşı yıllarında İsviçre'ye yerleşti.

Stravinsky savaştan sonra ailesiyle birlikte Fransa'ya yerleşti ve yirmi yıl değişik kentlerde yaşadı. Rusya'daki mülklerini yitirdiği için ek gelir sağlamak amacıyla besteciliğin yanı sıra piyanistlik ve orkestra şefliği yapmaya başladı. Avrupa'da, Kuzey ve Güney Amerika'da turnelere çıktı. (Wikipedia)

Stravinsky

Rus Balesi emprezaryosu Sergey Diaghilev’in isteği üzerine Ateş Kuşu, Petruska, Bahar Ayini adlı bale müziklerini yazdı. Sovyet devriminden sonra Fransa’ya yerleştiyse de 1929’da Diaghilev’in ölümüne kadar Rus Balesiyle ilişkisini kesmedi. Neo Klasik anlayışı benimsediği bu dönemde geçimini piyanistlik ve orkestra şefliğiyle sağladı; Avrupa, Amerika turnelerine çıktı. 1939’da Harvard Üniversitesinden aldığı çağrı üzerine konferanslar vermek üzere ABD’ne gitti. Hollywood’da bir ev satın alarak burada yaşamaya başladı; senfoniler, operalar yazdı. Schoenberg ve Alban Berg’in yapıtlarını dikkatle inceledikten sonra Neo Klasik anlayıştan giderek uzaklaştı; yeni model müzik anlayışıyla Movements (1959), Variations (1964) gibi modern yapıtlar verdi.

Dilerseniz birkaç eserini buradan dinleyebilirsiniz:

Londra Senfoni Orkestrası’nı Sir Simon Rattle yönetiyor:

Burada ise Viyana Filarmoni Orkestrası’nı büyük şef Valeri Gergiev yönetiyor:

Yorum: Oğuz Can Şahin