Topkapı Sarayı eserleri ve tarihine değineceğiz. Topkapı Sarayı, İstanbul’un nadide güzelliklerinden bir tanesi. İstanbul’un fethinden sonra 1460’da yapımına başlanan yapı, 1478’de tamamlandı.

1453 yılında Fatih Sultan Mehmed’in İstanbul’u fethetmesinden sonra 1460’lı yıllarda yapımına başlanan ve 1478 yılında tamamlanan Topkapı Sarayı, Osmanlı devrinde, padişahın ve ailesinin kaldığı yer olmakla birlikte devlet işlerinin görüldüğü, bugünkü adıyla bakanlar kurulunun toplandığı yer içerisinde hazine, darphane, imparatorluk arşivleri, kadınların eğitim görmeleri için haremler vardır. Eğitim ve sanat merkezi olarak kullanılmış. Bu işleyiş, Sultan Abdülmecid’e kadar yani 4 asır sürmüştür.

Hünkâr Sofrası

Saray’da Fatih Sultan Mehmed’den Sultan Abdülmecid’e kadar olan padişahların şahsi eşyalarından, padişah ve askerlerin savaş aletlerine, hatta Yavuz Sultan Selim'in Mısır seferinin ardından İstanbul'a getirilen; sonraki dönemlerde üzerine eklenen “Kutsal Emanetler”e kadar birçok eser, Topkapı Sarayı’ndaki Has Oda olan Kutsal Emanetler Dairesi’nde yer almaktadır. Allah Resûlü’nün hırkası, sakalı, Uhud Savaşı'nda kırılan dişinin saklandığı mahfaza, ayak izi, mektupları, ok ve kılıcı, su içtiği kabı, Hz. İbrahim'in tenceresi, Hz. Musa'nın asası, Hz. Davud, Hz. Ali, Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer'in kılıcı, Hz. Yusuf'un cübbesi, Hz. Fatıma'ya ait gömlek, hırka, seccade ve sandık gibi çeşitli eşyalar bulunmaktadır. Hatta Sultan Selim, bu emanetlerin korunması için çok çaba sarf etmiş, kutsal emanetler bölümüne giren kişilerin kıyafetlerinin temiz olmasına, toz ve yabancı maddelerin içeri sokulmamasına özen göstermiştir.

III. Murad Dairesi 

Topkapı Sarayı'nın bölümleri

Topkapı Sarayı’nın Bölümleri

Ayasofya tarafındaki saltanat kapısından girilen ve birbirinden geçilen dört avlu çevresindeki mimari yapılardan oluşan Saray’ın etrafı bahçeler ve meydanlarla çevrilidir. Saray’daki bölümler ise şöyledir:

-Bâb-ı Hümâyun (Saltanat Kapısı)

-Birinci Avlu (Alay Meydanı)

-Aya İrini Kilisesi

-İkinci Avlu ve Bâbü’s-Selâm

-Saray Mutfakları

-Dîvân-ı Hümâyun veya Kubbealtı

-Adalet Kulesi

-Dış Hazine Dairesi ve Silah Koleksiyonu

-Bâbü’s-Saade ve Enderun

-Arz Odası

-III. Ahmet Kütüphanesi

-Seferli Koğuşu

-Yavuz’un Süsü

-Fatih Köşkü

-Has Oda ve Mukaddes Emanetler Dairesi

-Bağdat ve Revan Köşkleri

-Enderun Ağalar Camisi ve Sofa Camisi

-Sofa Köşkü ve Hekimbaşı Odası

-Harem

Adalet Kulesi

Name-i Saadet (Efendimiz'in mektupları)

Kâbe Anahtarı