15 yaşında Üstad Necip Fazıl Kısakürek ile tanışan, Akıncılar’ın fikir babası ve yeni bir dünya görüşü olan İbda fikriyatının kurucusu, fikir, sanat ve aksiyon adamı Mütefekkir Salih Mirzabeyoğlu’na, 2 Nisan 2001’de İstanbul 6 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM), dünya hukuk tarihine kara bir leke olarak geçen idam cezası vermiş, davada verilen idam kararı Yargıtay tarafından 18 Nisan 2002 tarihinde tasdik edilmişti.

Salih Mirzabeyoğlu davası, dünya hukuk tarihine kara bir leke olarak geçen, Türkiye’de yargının adaleti değil de elitlerin ve çetelerin menfaatlerini temin için bir sopa olarak kullanıldığını gösteren dava olarak tarihteki yerini aldı. Hiçbir suça karışmamasına mukabil “İBDA-C terör örgütü lideri” olarak yargılanan Salih Mirzabeyoğlu, “tiyatro” olarak nitelendirdiği bu yargı sürecini protesto edip duruşmalara katılmayı reddettiği için ağır işkencelere maruz kalmış, üstelik işkence görmüş hâli, tüm Müslümanlara, “sizin de sonunuz böyle olur” dercesine televizyonlarda, gazetelerde servis edilerek cemiyetin gözüne sokulmuştu. İşkence görmüş hâliyle duruşmaya çıkarılan Mirzabeyoğlu’na, duruşmanın hâkimi “Bu vaziyetin ne, bunu kim yaptı?” demeye dahi tenezzül etmedi. Bu, Mirzabeyoğlu’nun tutuklanmasından yargılanmasına ve ceza almasından tahliyesine kadar geçen sürede maruz kaldığı hukuksuzluklardan, işkencelerden sadece biriydi…

İdam Müebbete Çevrildi

Mirzabeyoğlu hakkında verilen idam cezası, 23 Eylül 2002 tarihinde uyarlama yapılarak, müebbet ağır hapis cezasına çevrilmiş, 30 Kasım 2004'te tekrar yapılan uyarlama ile ağırlaştırılmış müebbet ağır hapse dönüştürülmüştü. Salih Mirzabeyoğlu hakkında 2005 yılında 5237 sayılı yeni TCK'nın yürürlüğe girmesi üzerine 309. ve 311. maddeleri göz önüne alınarak, lehe hükümlerin uygulanmasına karar verilmiş, ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezasındaki "ağır" kelimesi çıkartılarak, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çevrilmişti.

Nasıl Tahliye Edildi?

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 2014 yılında Salih Mirzabeyoğlu’nun yargılandığı davada, yeniden yargılanmasına ilişkin talebini kabule değer gördü. Mirzabeyoğlu'nun, tutuklulukta ve infazda geçirdiği süreyi de dikkate alan mahkeme, Mirzabeyoğlu'nu her türlü kuşkudan uzak, hukuka uygun kesin ve inandırıcı delil elde edilemediği gerekçesiyle Bolu Cezaevinden tahliye etti. Daha sonra yapılan yeniden yargılamanın ardından Salih Mirzabeyoğlu üzerine atılı “İbda-c terör örgütü lideri olmak” suçlamasından beraat etti ve bu karar onandı.

Fikri idam teşebbüsü (2 Nisan 2001)

https://www.barandergisi.net/mahkeme-ve-cezaevi/tarihten-bir-yaprak-fikri-idam-tesebbusu-2-nisan-2001-h6294.html

Salih Mirzabeyoğlu Kimdir?

https://www.barandergisi.net/aktuel/mutefekkir-salih-mirzabeyoglu-kimdir-h4449.html