ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Irak’ın Türkiye’nin topraklarından çekilmesi talebine ilişkin yabancı güçlerin Irak’ın egemenlik hakları prensibine uyma çerçevesinde burada olduklarını öne sürdü. Price, Irak'ın hükümet kurma sürecine müdahil olmayacaklarını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nen Price günlük basın brifinginde Rûdaw’ın Washington muhabiri Roj Eli Zalle’nin sorularına cevap verdi.

Yeni hükümet sürecine ilişkin ise ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü "Irak egemenliğini Irak halkının çıkarları doğrultusunda gündeminin merkezine koyan hükümetle çalışmaya hazırız" ifadelerini kullandı.

Rudaw: Irak hükümetinin Türk askerlerinin Irak topraklarından tamamen çekilmesi talebine ilişkin yönetiminizin tutumu nedir?

Ned Price: Birkaç gün önceki saldırıdan (Türkiye’nin yaptığı iddia edilen saldırıyı kastediyor) sonra bizden Irak'ın egemenliği ilkesine saygı duyduğumuzu duydunuz. Irak'ı destekliyoruz. Irak hükümetinin talebi üzerine Irak topraklarının egemenliği dikkate alınarak yabancı güçler Irak'ta bulunuyor.

Rudaw: Son sorum Irak'ın siyasi çıkmazıyla, hükümet kuramamasıyla ilgili. Bu sizi endişelendirdi mi? Çarşamba günü, Sadr yanlısı protestocular yeni hükümet kurmayı planlayan partileri protesto etmek için Irak parlamentosunu bastı.

Ned Price: İster Irak'ta ister başka bir yerde olsun, protestolarla ilgili olarak, halka açık gösterilerin tüm demokrasilerin temel bir ilkesi olduğuna inanıyoruz, ancak bu gösterilerde ister güvenlik güçleri tarafından ister göstericiler tarafından olsun şiddete yer yoktur. Güçlü, istikrarlı ve müreffeh bir Irak'a olan bağlılığımızı sürekli olarak teyit ettik. Irak ile uzun vadeli derin bir ortaklık hem bizim ve hem de Irak'ın çıkarlarına hizmet ediyor. Tüm taraflardan istikrarı korumlarını talep ettik. Seçimlerden sonra bir hükümet kurulması konusunda, Irak'ın egemenliğini ve halkının çıkarlarını gündeminin merkezine koyan bir hükümetle çalışmaya hazırız.

Rudaw: Bu hazırlıktan kastınız nedir? Iraklılarla bu konuda görüşmeleriniz var mı?

Ned Price: Bağdat'taki büyükelçiliğimiz ve buradaki üst düzey yetkililer aracılığıyla Iraklı ortaklarımızla yakın temas halindeyiz. Bu, iç siyasi bir süreç olduğu için müdahil olabileceğimiz bir süreç değil. Ancak Irak halkının çıkarlarını gündeminin merkezine koyan herhangi bir Irak hükümetiyle çalışmaya hazır olduğumuzu tekrarlamak isterim.