ABD uçakları Irak’ın Tikrit kentinde IŞİD militanlarını hedef alan hava saldırılarına başladı. Hava saldırısı, Irak Başbakanı Haydar el-İbadi’nin, Tikrit’te İran destekli kara operasyonunun hızının kesilmesi üzerine ABD’den yardım talep etmesi üzerine gerçekleştirildi.

Şii milislerin desteklediği Irak güçleri, 2 Mart’ta Tikrit’i geri almak için 20 bin askerle harekâta başlamış, ancak başarıya ulaşamamıştı…

Sistani: ‘Şii milisler Tikrit’e dönsün’

ABD öncülüğündeki koalisyonun savaş uçaklarının IŞİD hedeflerini yeniden vurmaya başlamasının ardından, Şii milisler Tikrit’teki operasyondan çekilme kararı almıştı. Irak’ın Şiilerinden Ayetullah Ali Sistani, “Boykot iyi olmayan sonuçlar doğurur” diyerek çark etti ve Şiilerin değişmez tavrı olan İslâm’a karşı kâfirle saf tutmayı kendilerine yeğ gördü.

Biz de dergimizin 428. Sayında Şiilerin tarih boyunca süregelen bu tavrını “İran: Kâfire dost, Müslüman’a düşman!” manşetiyle vermiştik.

ABD Merkezi Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Lloyd Austin, perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Tikrit’te hava operasyonlarına başlaması için Şii milislerin -zarar görmemeleri adına olsa gerek- kenara çekilmesi şartını koyduğunu ve bunun üzerine milis grupların kentten ayrıldığını söylemişti.

Operasyon sürecinde “müttefikler” de birbirlerini vurdu: ABD’ye ait insansız hava aracının (İHA) düzenlediği saldırıda, İran Devrim Muhafızları mensubu 2 kişinin telef olduğu Şii İran tarafından duyuruldu.

Irak’ta 30 bin’den fazla İran askeri var

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) mensubu milletvekili Abdullah, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Irak’ta, 30 binden fazla İran askeri var. Ancak bunun için Irak Parlamentosu’nun onayı alınmadı. Bu, kanunsuzca yapılan bir uygulamadır. Bağdat hükümeti ise İran’ın, Irak’taki askeri varlığına göz yummakla kalıyor” dedi.

Tahran’daki yöneticilerin, İran’ın Irak’taki askeri varlığını reddettiği yönündeki açıklamalarını gerçekçi bulmadığını anlatan Abdullah, “Elimde bu açıklamaların doğru olmadığına dair belgeler var. Şii dini mercii Ali Sistani’nin açıklamasından sonra binlerce İranlı, savaşmak için Irak’a geldi. İranlı askerlerin bir kısmı Heşdi Şabi’nin içinde, diğerleri ise sivil olarak çatışmalarda yer alıyor. Askerî uzman olarak Irak ordusuna destek veren subaylar da var” diye konuştu.