ABD Maliye Bakanlığı, İran Devrim Muhafızları ile bağlantılı dört kişi ve iki kuruluşu hedef alan yeni yaptırımlar açıkladı.

Biden yönetimi, İran'ın askeri insansız hava aracı programına bağlı bir dizi şirket ve şahsın yanı sıra, Devrim Muhafızları Ordusu Uzay ve Havacılık Kuvvetleri’nin İnsansız Hava Aracı Komutanlığı'nın liderine yeni yaptırımlar açıkladı. ABD geçen Temmuz ayı sonunda Umman kıyılarında İsrail’e ait bir yakıt tankerine düzenlenen saldırıdan bu komutanlığı sorumlu tutuyor.

ABD Maliye Bakanlığı'na göre, Devrim Muhafızları’nın İHA Komutanlığını denetleyen Tuğgeneral Seyid Ağacani, operasyonların planlamasını, ekipmanını ve eğitimini yönetiyor.

Amerika'nın Sesi'nin aktardığı habere göre, Bakanlığın açıklamasında, “Onun liderliğinde Devrim Muhafızları'nın İHA Komutanlığı, Umman kıyılarında ticari nakliye gemisi Mercer Street’e 29 Temmuz 2021'de düzenlenen ve iki mürettebat üyesinin ölümüyle sonuçlanan saldırıyı düzenledi” ifadeleri yer alıyor.

ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir uzman ekip, Ağustos ayında, bu saldırının arkasındaki insansız hava aracının İran'da üretildiği sonucuna varmıştı.

Maliye Bakanlığı’nın açıklamasında ayrıca, “Ağacani, 2019 yılında Suudi Arabistan petrol rafinerisine yönelik bir İHA saldırısının da arkasındaydı” deniliyor.

Açıklamada ayrıca, Devrim Muhafızları'nın Lübnan Hizbullahı da dahil olmak üzere İran destekli gruplara ve krizden etkilenen Etiyopya'da kullanılmak üzere İHA veya drone sağladığı yer alıyor.

Maliye Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo da yaptığı açıklamada, “İran'ın bölge genelinde İHA'ları yaygınlaştırması uluslararası barış ve istikrarı tehdit ediyor. İran ve vekil militanları, ABD güçlerine, ortaklarımıza ve uluslararası denizciliğe saldırmak için İHA'ları kullandı’’ dedi.

Maliye Bakanlığı'nın yaptırımları, Devrim Muhafızları’nın İHA ve drone programı için bileşenler tedarik ettiğini ve başka yardımlar sağladığını söylediği Kimia Part Sivan ve Oje Parvaz Mado Nafar isimli iki şirketi de hedef alıyor.

Bakanlık yaptırımların, hedef alınan kişilerin ABD yargı yetkisine tabi mülklerine erişimini engelleyeceğini, Amerikalılarınsa bu kişilerle veya bloke edilmiş mülkleriyle işlem yapmalarının yasak olduğunu da bildirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade tarafından yapılan açıklamada, ABD'nin uyguladığı yeni yaptırımlar kınandı.

Mepanews