Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BAE dönüşü Libya’da Fethi Başağa’nın yönetimine destek verdiği iddia edildi.

Libya’da seçimler hâlâ yapılamadı. Birleşmiş Milletler’in ara buluculuğunda ülkede silah sesleri kesilmiş olsa da hâlâ cevaplanması gereken birçok soru var. Ateşkes şartlarından birisi de grupların bir çatı altında toplanmasıydı. 24 Aralık 2021’de de bir seçim yapılması bekleniyordu. Libya Parlamentosu Yüksek Seçim Kurulu, ülkede 24 Aralık’ta gerçekleşmesi planlanan başkanlık ve parlamento seçimlerinin ertelendiğini resmen açıklamıştı. Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi ile Trablus'taki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) anlaşmazlıklar var. UMH’yi Abdulhamid Dibeyde, Tobruk merkezli meclisi ise Akile Salih temsil ediyor.

The Arab Weekly’nin haberine göre ise Erdoğan, BAE dönüşü Libyalı politikacı Fethi Başağa’yı desteklediğini vurgulayıp, “Onunla aramız iyi, Fethi Başağa adaylığını açıkladı. Öte yandan Dibeyde ile de aramız iyi.” dedi. Arab Weekly ayrıca, Dibeyde’nin görevinden ayrılmasının an meselesi olduğunu öne sürüp, Fethi Başağa’nın Ankara’yı ziyaret ettiğini yazdı.

Dibeyde ve Erdoğan

Türkiye ile Libya arasında 27 Kasım 2019’da Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası imzalanmıştı.

Türkiye, Libya ile varılan deniz yetki alanlarının sınırlandırılması anlaşmasıyla, ABD desteğiyle Yunanistan-Güney Kıbrıs-Mısır ve İsrail tarafından geliştirilen “Doğu Akdeniz Doğal Gaz Forumu” oluşumuna cevab vermişti. Daha sonra ise TBMM’de Libya tezkeresi kabul görmüş ve Türk askerleri Libya’ya gitmişti.