Birleşik Arap Emirlikleri ve İsrail, anlaşmaya vardıkları serbest ticaret anlaşmasını onayladı.

BAE'de Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Sani Ez Zeyudi, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, BAE-İsrail Kapsamlı Ortaklık Anlaşması'nın her iki hükümet yetkilileri tarafından imzalandığını açıkladı.

Anlaşmanın onaylanmasını, dış ticaret ajandasında büyük bir adım olarak niteleyen Ez Zeyudi, anlaşma çerçevesinde birçok ürünün %96'sında gümrük vergisinin kaldırılacağını söyledi.

Yetkililer daha önce anlaşma kapsamında aralarında tarım, kozmetik ürünleri, tıbbi ekipman ve ilaçların da bulunduğu birçok ürünün %96'sında gümrük vergisinin kaldırılacağını belirtmişti.

BAE'de Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Ez Zeyudi, İsrail ile varılan anlaşma neticesinde ülkesinin sanayi ve hizmet sektörlerine büyük katkı sağlanacağı beklentisi içerisinde olduklarını kaydetti.

Zeyudi ayrıca petrol dışındaki İsrail-BAE ticaret hacminin 2022 yılının ilk dokuz ayında 2 milyar ABD dolarına ulaştığını ifade etti. Bu sayı, 2021 yılının aynı dönemine kıyasla yüzde 114'lük bir artışı temsil ediyor.

İran'a karşı BAE-İsrail ortaklığı: Abu Dabi, Barak-8 hava savunma sistemlerini teslim aldı İran'a karşı BAE-İsrail ortaklığı: Abu Dabi, Barak-8 hava savunma sistemlerini teslim aldı

Söz konusu anlaşmanın, gelişmiş teknoloji, yenilenebilir enerji ve gıda güvenliği olmak üzere önemli sektörlerde girişim fırsatları oluşturması ve bugüne kadar anlaşma sonucunda sağlanan ilerlemeyi daha ileri boyutlara taşıması bekleniyor.

Öte yandan BAE-İsrail İş Konseyi Başkanı Dorian Barak, vergi oranlarını, ithalatı ve fikri mülkiyet hakkını kapsayan ticaret anlaşması aracılığı ile daha fazla İsrailli şirketin BAE'de ofis açabileceğini söylemişti.

BAE beş yıl içerisinde İsrail ile ikili ticaret anlaşmalarının 10 milyar dolar üzerinde gelir sağlayacağını düşünüyor.

15 Eylül 2020 tarihinde, eski ABD Başkanı Donald Trump öncülüğünde İsrail ve BAE arasında ilişkileri normalleştirme anlaşması imzalanmıştı. O günden bu yana taraflar, çeşitli alanlarda ikili anlaşmalara imza attı.

Kaynak: Mepa News