İsrail'deki Yüksek Arap İzleme Komitesi çatışma ve anlaşmazlıklarla noktalanan bir dizi toplantının ardından yeni İsrail hükümetine karşı sert bir duruş sergiledi. Komite açıklamasında yeni hükümetin kendilerinden önceki hükümetlerin Filistinlilere yönelik tüm politikalarını sürdürdüklerini söyledi. Filistinlilerin siyasi ve toplumsal liderlerini içeren komite, İsrail’deki İslami Hareketin Güney Şubesi’nin siyasi kanadını temsil eden Birleşik Arap Listesi'nin bu hükümete katılmasına sert tepki gösterdi.

Yüksek Arap İzleme Komitesi tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Anavatanına sımsıkı sarılan Filistinliler, ülkede ve tüm dünyada adalet ve hakikat kavramlarına inanan tüm kişi ve taraflarla işbirliğine hazır. Komite İslami hareketin iktidar koalisyonuna katılması fikrini reddediyor. Bu ulusal yapımıza uzanan tehlikeli bir emsal ve halkımızın bir bölümünün kırılgan vaatler karşılığında baskı ve adaletsizliği kabul edebileceğini düşündürebilecek bir durum. Hakların elde edilmesinin yolu, eksiksiz ve koşulsuz olarak elde etme yaklaşımına bağlı olmaktan geçmektedir."

Komite, bazı bileşenlerinin İslami harekete karşı harekete geçip takip komitesinden çıkarılması fikrine sıcak bakmadı.

İzleme Komitesi, İsrail Başbakanı Naftali Bennett ve alternatif Başbakan ve Dışişleri Bakanı Yair Lapid başkanlığındaki yeni İsrail hükümetinin kendinden önceki hükümetlerin politikalarını takip ettiğini ileri sürdü. Komite gerekçe olarak "Negev, Sahel, Karmel, El-Müselles ve Celile'de Filistinlilerin medeni ve ulusal haklarının olmaması, işgal altındaki Batı Şeria'ya yönelik saldırı ve yerleşim politikalarının tırmanması, Gazze Şeridi'ndeki kuşatmanın devam etmesi ve Kudüs'ün sistematik olarak hedef alınması" dosyalarını öne sürüyor. Yüksek Arap İzleme Komitesi, Katar Arap Yerel Yönetimler Başkanları Komitesi ile birlikte Negev, Sahel, Karmel, El-Müselles ve Celile'deki Filistinli Arap kitlelerin Filistin halkının ayrılmaz bir parçası olduğunu belirttiğini ifade etti. Medeni ve ulusal hakların ayrılmasının kabul edemez olduğunu dile getiren komite, "73 yılı aşkın süredir bize karşı uygulanan tüm ırkçı sömürgeci politikaların özü, İsrail'in tüm hükümetlerine hakim olan Siyonist ideolojidir." açıklamasında bulundu.

Komite, ayni şekilde, "ırkçı ulusal yasanın ele alınmaması, insanlık dışı aile birleşiminin engellenmesi yasasında ısrar edilmesi, İsrail-Filistin çatışmasında adil bir çözümün temellerinin masaya yatırılmaması, hatta Filistin halkının temsilcileri ile müzakere konusunun bile görüşülmemesi ve eşitlik ilkesinin olmaması gibi konularda İsrail hükümetine yönelik eleştirilerini dile getirdi. Yüksek Arap İzleme Komitesi açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "İşgal altındaki Kudüs, Batı Şeria ve kuşatma altındaki Gazze Şeridi ile ilgili olarak, hükümetin önceliklerini, çalışma programını ve ideolojik vizyonunu tanımlayan geniş hatlar, Kudüs'ün işgalinin devam etmesini ve oradaki yerleşimin şimdiye kadar olduğundan daha fazla genişletilmesini vurgulamaktadır. Koalisyon, işgali derinleştirmeye ve işgal altındaki Batı Şeria alanının yüzde 60'ını oluşturan sözde (C Alanı) üzerindeki hakimiyeti sıkılaştırmaya odaklanıyor. İsrail hükümetinin amacı Filistin devletinin kurulmasını engellemek,

Filistinlileri köylerine hapsetmek ve onlara toprak, barınma ve hareket özgürlüğü ile ilgili her konuda sürekli zulmetmek.

Şarkul Avsat