BM İnsan Hakları Yüksek Temsilciliği Sözcüsü Rupert Colville, basın toplantısında yaptığı açıklamada, “İsrail’e zorla evden çıkartmalara son vermesi çağrısı yapıyoruz. Doğu Kudüs’ün hala işgal altındaki Filistin topraklarının bir parçası olduğunun altını çiziyoruz ve uluslararası insani hukukun burada tesis edilmesini arzu ediyoruz. İşkal altındaki topraklardaki özel mülklere zorla el konulamaz, bu uluslararası hukuka göre yasa dışıdır ve savaş suçu anlamına gelebilir.” ifadesini kullandı.

Kudüs Sulh Mahkemesi, Yahudi yerleşimcilerin talebi üzerine 2019'da Şeyh Cerrah Mahallesi'nde oturan 12 Filistinli ailenin evlerini yerleşimciler lehine boşaltmaları kararı vermişti.

Karara göre, bu ailelerden 4'ünün, ocakta evlerini boşaltmaları gerekiyordu. Ailelerin itirazı üzerine kararın temyiz edilerek yeniden mahkeme sürecinin başlaması kararlaştırılmış ancak İsrail Merkezi Mahkemesi şubat ortalarında bu 4 ailenin itirazını reddetmişti.

İsrail Merkezi Mahkemesi, bu yılın başında 7 ailenin, evlerini Yahudi yerleşimcilere bırakmak üzere boşaltması kararı vermişti.

Mahkeme son olarak 4 Mart'ta Şeyh Cerrah Mahallesi'nde yaşayan Filistinli 3 ailenin evlerini boşaltmaları kararına yönelik itirazlarını reddetmişti.

Euronews