Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Türkiye Temsilcisi Philippe Leclerc, her hafta yaklaşık 800 Suriyeli mültecinin ülkesine geri döndüğünü söyledi.

Türkiye, 3,7 milyon Suriyeli sayısı ile dünyanın en büyük mülteci nüfusunu ağırlarken, artan toplumsal tepkinin ardından hükümet geri gönderme planları üzerinde çalışmaya başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye'de inşa edilecek briket evlerle birlikte 1 milyon Suriyelinin gönüllü olarak geri dönmesi için plan hazırladıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de bulunan başta Azez, Cerablus, El Bab ve Tel Abyad kökenliler olmak üzere 13 bölgeye 1 milyon kişinin dönüşü için de benzer bir proje planladıklarını ifade etti.

İstanbul'da Reuters'a konuşan BMMYK Türkiye Temsilcisi Philippe​​​​​​​ Leclerc ise her hafta yaklaşık 800 Suriyelinin Türkiye'den ayrılarak ülkesine döndüğünü söyledi.

Suriye'deki durumun birçok mültecinin dönüşü için uygun olmadığını söyleyen Leclerc, geri dönen mültecilerin çoğunluğunu bekarların oluşturduğunu kaydetti.