Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Uzlaşmak için Suriye rejimi ile diyalog sağlanmalı" açıklamasında bulundu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TVNET'te yayınlanan programda gündeme ilişkin konuştu!

Ukrayna-Rusya meselesi

Ukrayna kriziyle ilgili Çavuşoğlu, "Maalesef müzakere ve barış sürecinden uzaklaşıldı, bu fırsat kaçırıldı. Üçüncü ülkelerin müdahalelerin olduğunu görüyoruz. Özellikle Rusya’nın bu bölgeleri ilhakı için referandum yapması ve seferberlik ilan edilmesi atılan adımları daha da zorlaştırdı" dedi.

“Türkiye gaz sıkıntısı çekmiyor”

"Biz en başından beri ilkeli bir politika izledik. Rusya'nı da hoşuna gitmeyen kararlar aldık ama Avrupa kadar değil. Batı'ya uysaydık tahıl anlaşmasını gerçekleştiremezdik. Rusya ile ilişkilerin kesilmesinin faturalarını görüyoruz. Herkesin etkilenmesi kaçınılmaz. Doğal gaz fiyatlarını görüyoruz. Ancak Türkiye doğal gaz sıkıntısı çekmiyor, diğer ülkelerde bu durum var. Tek taraflı yaptırımlara asla katılmıyoruz. Uygulanabilir bir ateşkes, adil bir barış olmalı Ukrayna için. Türkiye olarak Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü destekliyoruz."

“Diyalog sağlanmalı”

"Sayın Cumhurbaşkanımızın söylemek istediği gayet açık. Suriye'de kan dökülmesini istemiyoruz. Sanki Türkiye yüzünden olmuş. Böyle bir şey yok. Savaşın nerelere evrildiğini gördük. Ancak bu savaşın bedelini en çok biz ödedik. Terör örgütlerini ve Türkiye'ye yönelik tehditleri bertaraf etmek için uğraşıyoruz. Suriye'de kalıcı bir istikrar için muhalefet ve rejimin anlaşması gerekiyor. Suriye'nin toprak bütünlüğüne uğraması bizim de aleyhimize. Şu anda böyle bir plan yok, ancak ilerleyen zamanlarda temaslar olabilir. Türkiye'nin siyasi süreçle ilgili çabaları son derece samimidir. Uzlaşı sağlanması için Suriye rejimi ile diyalog sağlanmalı."