BM İns. Hak. Yük. Kom. Zeyd Raad el-Hüseyin yaptığı yazılı açıklamada, Doğu Guta'da yüz binlece sivilin son 5 yıldır "en temel insani ihtiyaçlarından mahrum şekilde" ve "acımasız  bombardıman" altında mahsur kaldığını vurguladı.

Sadece geçen pazartesi 13 saatte 92 sivilin öldüğünü belirten Hüseyin, Esed rejimi ve müttefiklerinin 4 Şubat'tan bu yana yoğun saldırıya geçtiği Doğu  Guta'da BM İnsan Hakları Konseyi olarak toplam 346 sivilin hayatını kaybettiğini ve 878 sivilin de yaralandığını belgelediklerini açıkladı. Hüseyin, Doğu Guta'da tam bir kaos yaşandığına işaret ederek, ölü ve yaralı sayısının belirledikleri rakamın çok daha üzerinde olabileceği uyarısında bulundu.

Savaş Suçu
Ölen insanların çoğunluğunun yerleşim alanlarına yapılan hava saldırıları sonucu gerçekleştiğini ifade eden Hüseyin, uluslararası hukuka göre  korunması gereken sağlık kuruluşlarının bombalanmasına da tepki gösterdi.
 Hüseyin, Esed rejimi ve destekçilerine acil ateşkes çağrısında bulunarak, hasta ve yaralıların acilen tahliye edilmesi gerektiğini belirterek, bölgedeki ihlallerin çoğunun savaş suçu olduğuna vurgu yaptı.

400 Bin İnsan Abluka Altında
Muhaliflerin kontrolünde bulunan Doğu Guta'da yaklaşık 400 bin insan yaşıyor.
 Doğu Guta, Astana anlaşmalarında "gerginliği azaltma bölgesi" ilan edilmişti ancak Rusya'nın garantörlüğünü üstlendiği Esed rejimi, geçen yıl nisan ayından itibaren bölgeye yönelik ablukasını yoğunlaştırdı ve son aylarda saldırılarını şiddetlendirdi.

Cuma Namazları Kılınamıyor
Doğu Guta'da yüzlercesi acil durumda binlerce hasta insan tahliye edilmeyi bekliyor. Birçoğu çocuk veya ileri aşama kanser hastası. Doğu Gutalı çok sayıda bebek ve çocuk açlık ve ilaçsızlık yüzünden öldü. Ayrıca 700 kişinin tıbbi tahliyesi gerekiyor.
Doğu Guta'daki saldırılar nedeniyle uzun süredir Cuma namazları kılınamıyor. Bölgedeki camilerden Cuma namazının kılınamayacağı duyurusu yapılıyor.