KKTC ziyareti öncesinde havalimanında basın toplantısı düzenleyen Erdoğan'ın öne çıkan ifadeleri şu şekilde:

-Taliban'ın yapmış olduğu açıklamalarda Türkiye'yi istemiyoruz gibi ifadeler yok. Onlar kendilerine göre bazı açıklamaları yapmış durumdalar ve bu açıklamalarıyla da güya bize yönelik bazı yaklaşım türleri var. Ve bu konuda Türkiye'deki yönetimin ne konumda olduğunu Taliban gayet iyi biliyor. Şimdi bu adımları atarken bizim, Türkiye yönetimi olarak bazı planlarımız var. Ve bu planlarımızın gereğini yerine getiriyoruz.

-Şu an itibariyle gerek dışişleri nezdinde gerekse şahsım olarak bu adımları atıp inşallah Taliban'la da ne gibi görüşmeler yapacağız ve bu görüşmelerle de nereye ulaşacağız bunun gayreti içerisindeyiz. Bizce Taliban'ın Afganistan'daki yaklaşımı, bir Müslüman'ın bir başka Müslüman'a yaklaşımı değildir.

-Zira Afganistan halkının kahir ekseriyeti Müslüman olan bir ülke. Burada Taliban'ın adeta bir işgal hareketini devam ettirmesi doğru bir yaklaşım değildir. Biz de Türkiye'den Taliban'a sesleniyoruz. Bu işgal hareketini, kardeşlerinin topraklarını işgal etmeyi bırakması lazım. Ve bir an önce Afganistan'ın genelinde barışın egemen olduğunu dünyaya göstermek lazım.