Esed rejiminin hapishanelerinin çevresinde onlarca toplu mezarı mevcut. Sadece 2014’te 5 bin 400 kişi işkence yapılarak öldürüldü. 2014'e kadar Halep Hapishanesinde görev yapan bir astsubay işkence fotoğraflarını basına servis etti. Esed’in işkence timi bu zamana kadar 15 binden fazla kişiyi işkenceyle öldürüldü. SNHR, en az 150 bin insanın akıbetinin bilinmediğini açıkladı.

Pişman olan askeri polis 55 bin işkence fotoğrafını muhaliflere verdi

'14 Ocak 2019’da adli suç vakıalarını fotoğraflayan bir askerî polis yaptıklarından pişman olarak "sezar" kod adı ile 11 bin kişinin toplam 55 bin işkence fotoğrafını muhaliflere verdi.

BM uzmanlarının raporuna göre 11 bin kişi sistematik işkence, infaz, aç bırakma, idam vb yollarla öldürüldü.

İşkence fotoğraflara buradan ulaşabilirsiniz

12 yılından beri Esed rejimin "kendi halkına" karşı kullandığı bomba ve silahların çoğu savaş suçu kapsamına giren kitle imha silahları olduğu belirlendi.

Rejim, '12-'15 yılları arasında 5.150 varil bombasıyla toplam 12.179 kişiyi öldürdü. Öldürülenlerin yüzde 96'sını siviller oluşturuyor.

Rejim'in '13 yılında Serakib'e yaptığı saldırıyı BM'nin yasaklı silahlar listesindeki kimyasal silah çeşidi sarin gazı ile yaptığı tesbit edildi.

Esed 8 yılda toplam 2016 tane kimyasal saldırı gerçekleştirdi. Bu saldırıların en büyükleri ise Doğu Guta, Humus, Han Şeyhun, Duma, Hama, İdlib, Serakib, Haleb’e yapıldı.

Ölenlerin çoğu siviller

Bu saldırılarda ölen ve yaralananların büyük çoğunluğunu siviller, kadın ve çocuklar oluşturuyor.

Suriye'de, barışçıl gösterilere katılma, aile üyelerinin muhaliflere katılması, muhaliflere bir şekilde tıbbi destek vermesi sebebiyle de kadınlar hapishanelerde tutuluyor.

Kadınların kaçırılarak tecavüz, şiddet ve tutsak edilmesi rejim tarafından bir iç savaş silahı olarak kullanılıyor.

Bu zamana kadar Suriye'de öldürülen kadınların çoğunu Esed rejimi ve Rusya öldürdü. Rusya ve Esed '17 yılında yayınlanan rapora göre 23 binden fazla kadını ve kız çocuğunu katletti.

Kadınları soyarak tankların önünde yürüttüler

Esed rejimi halkı yıldırmak için kadınları kullanarak onur kırıcı birçok fiile imza attı. Bunların en acımasızı '12 Mart'ında Humus sokaklarında kadınların çıplak bir vaziyette tankların önünde yürütülmesi hadisesidir. Bu eyleme maruz kalan kadınlardan çoğu intihar etti.

Muhtelif işkence ve tecavüze maruz kalan ve hala hapishanede olan kadınların sayısı tam olarak bilinmese de çeşitli raporlardan elde edilen bilgilere göre 7 bin ile 13 bin arasında olduğu tahmin ediliyor.

Rejimin kadınları tuttuğu hapishaneler

Rejimin kadınları tuttuğu hapishaneler ise şunlar:

Adra, Kefer Suse, Hama 4. İstihbarat Birimi, Süveyda Güvenlik Birimi, Leş Beloni, Filistin İstihbarat Şubesi, El Hatip, Mezze, Saydnaya, Hama ve Humus, Şam, Palmira, Duma, Atana…

Yukarıda ismi zikredilen hapishaneler haricinde, Suriye’de, bodrum katlarından dönüştürülmüş birçok yer altı zindanı mevcut. Aynı zamanda ülkede rejim tarafından hapishaneye dönüştürülen yüzlerce hastanede bulununuyor.

Haksız yere tutulan Suriyeli kadınlar, hapishanede tecavüze uğradıkları gerekçesiyle yaftalanmakta ve bu durum ailelerinden ya da toplumdan dışlanmalarına, kınanmalarına, yaşadıkları yerden göç etmelerine, evliyseler eşleri tarafından terk edilmelerine sebeb oluyor.

Cehennem hayatı yaşayan kadınlardan itiraflar

Rejim hapishanelerinde cehennemi yaşayan Suriyeli kadınlar itiraflarda bulunuyor.

Raniye HALEBÎ / Evli / 3 çocuk annesi / 2015’te Rejim tarafından kontrol noktasında tutuklandı.

Haya El-Raî / Evli / 4 çocuk annesi / 32 yaşında / 2012'de evine bakın yapılarak tutuklandı.

Ala el-Suveydi / Evli / 3 çocuk annesi / 32 yaşında / 2013 yılında evine baskın yapılarak tutuklandı.

Hiba Şami / Evli / 3 çocuk annesi / 50 yaşında / 2011 yılında olayların başlamasından bir kaç ay sonra gözaltına alındı.

Rena Verd / Evli / 4 çocuk annesi / 2014 yılında eşinin ÖSO mensubu olduğu suçlaması ile tutuklandı.

Hamide el-Halebi / Terör suçlaması ile tutuklanmıştır.

Meryem el-Askeri / Evli / 3 çocuk annesi / 33 yaşında / 14 aylık bebeğiyle beraber tutuklandı.

Reyhan el-Raşidi / Evli /  3 çocuk annesi / 28 yaşında / 2011 yılında protestodaki yaralılarla ilgilendiği için tutuklandı.

Esed rejiminin zulmü

2011 yılında Orta Doğu'yu sarsan "Arap Baharı" Suriye'ye de sıçradı ve ardından Suriye Halkı Esed'e karşı barışçıl gösteriler yapmaya başladılar. Esed halkın taleplerini yerine getirmek yerine şiddetin dozunu arttırması üzerine günümüzde hala devam eden "iç savaş" başlamış oldu.

Suriye'de değişen karmaşık ittifaklar olsa da sahada 3 hâkim güç var:

Rusya ve İran destekli Esed, ABD ve koalisyon destekli PKK/SDG, Türkiye'nin desteklediği ÖSO ve Altı gruplar… Bu grupların en büyüğü DEAŞ'ın dağılması ile alanları kapatan Esed rejimidir.

İç savaşı bitirmek için elini taşın altına koymayan Avrupa ülkeleri 2012'de Cenevre'de rejim ile muhaliflerin arasında birçok görüşme yaptırmış hiçbir sonuç alınamamıştır. Türkiye-İran-Rusya arasında Astana'da birçok görüşme oldu fakat henüz kalıcı bir çözüm elde edilemedi.

Savaşın başlangıcından bu yana toplam 450 binden fazla sivil öldürüldü. 6 milyondan fazla Suriyeli yerinden oldu. Muhtelif araştırmalardan elde edilen bulgulara göre mülteci durumuna düşenlerin yüzde 75'i kadın ve çocuklardan oluşuyor.

Binlerce ateşkes ihlali yapıldı

2021’deki bir rapora göre Esad rejimi, İran destekli terörist gruplar ve Rusya'nın, İdlib'de son bir yılda 6 bin 198 ateşkes ihlali yaparak askeri muhaliflerin cephe hatlarıyla sivil yerleşimlere saldırılar düzenlediğini söyledi.

Bugün ise Beşşar Esed rejimi ve rejim bağlantılı milisler, Suriye’deki sığınmacılara zulüm ve baskıda bulunmaya devam ediyor. Esed rejimi güçleri, sivil savunma merkezi ve çeşitli sağlık merkezlerini hedef alıyor.

Rusya sürekli hava saldırılarında bulunuyor

Esed rejimi ve İran destekli gruplar da İdlib'in güneyindeki Binin, Şinen, Halep'in batısındaki Meklebis köylerine karadan karaya atış yapılan silahlarla saldırılar düzenlerken, Rusya da İdlib’e hava saldırılarında bulunuyor. Bununla birlikte Rus ordusu, Haseke’nin Kamışlı ilçesinde varlık gösterdiği Tartab Alayı ve Kamışlı Havaalanı’ndan Barış Pınarı Harekatı bölgesinin güneydoğu cephe hattındaki Tel Temir Üssü'ne askeri sevkiyat gerçekleştirmişti. Rusya'nın katliamında binlerce çocuk katledildi.

Rus ordusu, 3 Haziran'da Haseke ilinde büyük bölümü YPG/PKK işgalinde olan Kamışlı ilçesinde, rejimin hakimiyetindeki havaalanına askeri kargo uçağıyla sevkiyat yapmıştı. Sevkiyatta, kısa ve orta menzilli hava savunma sistemi Pantsir-S1 getirilmişti.

Rus ordusunun Ayn İsa, Tel Temir, Münbiç, Aynul Arab ve Kamışlı’daki asker sayılarında da onlarca şeklinde nitelenebilecek artışlar kaydedilmişti.

Haber, gazeteci Ömer Faruk Madanoğlu ve birkaç ajanstan derlenmiştir