İsrail, Filistin’e destek veren Batı'yı ‘saflıkla’ suçladı.
Ürdün, Arap ülkelerinin koordinasyonunda hazırlanan ve 2017 sonuna kadar Filistin topraklarındaki İsrail işgalinin sonlanmasını isteyen Filistin karar tasarısını BM Güvenlik Konseyi’ne resmen sundu. Tasarıda, İsrail’den 2017 sonuna kadar, işgal ettiği Filistin topraklarından çıkarak 1967 öncesi sınırlara çekilmesi, başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devletinin kurulması ve İsrail ile barış içinde birlikte yaşaması isteniyor. Filistin’in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur, gazetecilere yaptığı açıklamada, tasarının sunulduğunu ancak bunun müzakerelere kapıyı kapamadığını söyledi.
BM’ye sunulan tasarı gerçekleşirse bu, İsrail'in 1967 savaşında ele geçirdiği Batı Şeria, Suriye sınırındaki Golan Tepeleri ve Doğu Kudüs’ten tamamen çekilmesini gerektirecek. 5 - 11 Haziran 1967'deki 6 gün savaşında İsrail, Mısır’ın güçlü hava filosunu daha havalanmadan bombalayarak yok etti ve Sina'yı aldı. Suriye'deki Golan Tepeleri'ni ve eş zamanlı olarak Ürdün hakimiyetindeki Batı Şeria kentlerini birer birer aldı. Beytüllahim, El Halil, Cenin, Nablus ve son olarak da Doğu Kudüs’ü işgal etti. Beş yüz bin Filistinli, sürülerek mülteci durumuna düştü. Aynı gün Mescid-i Aksa’ya İsrail bayrağı dikildi. Ağlama duvarının yanındaki Meğaribe mahallesindeki Müslümanların evleri bir gecede buldozerlerle İsrail ordusu tarafından yıkıldı.
ABD,  Filistin tasarısını desteklemiyor
ABD, BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan 2017 sonuna kadar Filistin topraklarındaki İsrail işgalinin sonlanmasını isteyen Filistin karar tasarısını desteklemeyeceklerini açıkladı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın brifinginde, BM Güvenlik Konseyi’ne önceki gün Ürdün’ün sunduğu Filistin karar tasarısına ilişkin soruları yanıtladı.
Psaki, “Taslağı gördük. Bu, bizim destekleyebileceğimiz bir şey değil. Bu noktada diğerlerinin de aynı şeyi hissettiklerini düşünüyoruz ve daha fazla müzakere çağrısında bulunuyoruz. Filistinliler bunu biliyorlar” dedi.