Panelde Başbakan Ali Kidde'nin yanısıra Mahalli İdareler, Adalet, İçişleri, Eğitim Bakan ve yetkilileri söz aldılar.

Ali Kidde

Başbakan Ali Kidde'nin konuşmasının satır başları şöyle:

- Kurtuluş Hükümeti ilk günden itibaren var gücüyle özgür bölgelerin kurumlarını oluşturmak amacıyla çalışıyor.

- Suç oranlarını düşürmede, kimlik plaka gibi işlerde önemli mesafe kat ettik.

- Mahkemeleri nüfus/coğrafik yapıya ve ihtisas alanlarına göre düzenledik.

- Ekonomik alanda başta para birimini (Suriye lirasından Türk lirasına) değiştirme olmak üzere tüketicinin haklarını ve kazanımlarını korumaya yönelik önemli adımlar attık.

- Özel ve Genel üniversitelerde akademik düzeyi yükseltmeye çalıştık.

- İlkokul ve liselerde gerek okul binalarının temini gerekse sınıf geçme imtihan sistemlerini oturtarak önemli yol kat ettik.

Mahalli İdareler Bakanı Kuteybe Halef ise şunları söyledi:

- Bombardıman ve tehcir sebebiyle yurtlarından olan halkın yaşamını kolaylaştırmak için alt yapı hizmetlerini üstlendik.

- Mahalli idareleri geliştirmek için öncelikle Mahalli idareler müdürlüğü, alt Müdürlükler ve işleyiş şeklini oluşturduk.

- İmar çalışmaları kapsamında: Mevcut şehir planlamalarını koruyarak gereken yerlerde yeni planlamalar, nüfus yoğunluğu göz önünde bulundurarak mevcut planların tadili veya genişletilmesi çalışmaları yaptık.

- Birlikte özgürleştirip birlikte inşa edelim düsturuyla halk kooperatif projeleri oluşturduk. Geçen sene 25 ayrı kooperatif projesinde 100 bin dolarlık yatırım gerçekleştirdik.

- Kooperatif çalışmasının gördüğü ilginin ardından şu anda bir milyon yüz bin dolarlık Sermada-Tel Kerame yolunu ıslah çalışmalarını yürütüyoruz.

- Şehir girişlerini, kavşaklar, meydanlar ve halk pazarlarını onardık ve yeniden düzenledik.

- Trafik işleyişini kontrol altına almak ve düzenlemek için şu ana kadar 112 bin araç kayıt altına alındı.

- Emlak müdürlüğü vasıtasıyla oluşturduğumuz portalla vatandaşın satılık kiralık ev, arsaya ulaşma ihtiyacını ve bu satın almada kiralama işlemlerini resmi evrakla garanti altına aldık.

- Bakanlık kurulduğu ilk günden bu yana vatandaşa elektrik ulaştırmak için çalıştı. Bu kapsamda yüksek gerilim hatları ve trafoların tamiri için şu ana kadar bir milyon dolarlık yatırım yapıldı.

11 yıllık savaş ve yıkılımla, İdlib gibi dar bir alana 4,3 milyonluk bir nüfus sıkışmış durumdadır. Savaşın ağır maliyeti, yoğun göç ve halkın olanca fakirliğine rağmen Kurtuluş Hükümeti bölgenin idaresini fevkalade güzel yürütmektedir. Doğrusu henüz birkaç yıllık bir hükümetin -bu şeffaflıkta- halka hesap vermesi imrenilecek bir durumdur. Bir "devlet inşası" sürecinin yürütüldüğü böylesi kritik bir dönemde başta Türkiye olmak üzere müslüman ülkelerin Idlib halkına siyasi ve ekonomik destek sağlaması gerekmektedir.