Salahaddin vilayetinin Tikrit kentinde IŞİD denetiminden geri alınan bölgelerde sivillerin mallarının yağmalanması, çalınması ve yakılmasına ilişkin haber ve görüntülerin medyada yer alması üzerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame Nuceyfi yazılı bir açıklama yaptı.
Nuceyfi, söz konusu ihlâllerin silahlı kuvvetlerin elde ettiği başarıyı gölgelediğini savunarak, “Silahlı grupların Tikritlilerin mallarını yağmaladığı, çaldığı yönünde haberler geliyor. Bunlar, zaferi gölgeleyen olaylar” ifadesini kullanarak Şii mezalimini resmi ağızdan kabul etti.
‘Şii milisler Tikrit’i yağmalamaya devam ediyor’
Salahaddin Eyaleti Valisi Ahmed Kerim ise, Şii milislerin kenti yağmalamaya ve sivillerin evlerini yakmaya devam ettiğini söyledi.
Reuters’e konuşan Kerim, son iki günde Şii milislerin Tikrit’te en az 100 evi ateşe verdiğini belirtti.
Yüzlerce binanın Şii milislerin saldırısı altında kaldığını söyleyen Kerim, “Ev, market ve iş yerleri önce yağmalanıyor sonra ateşe veriliyor” dedi. Kerim, “Şehrimiz gözümüzün önünde yakıldı. Devam eden bu durum kontrolden çıktı” diye konuştu.
Irak ordusu ile çoğu Şiilerden oluşan El Haşd El Şabi milisleri, 31 Mart’ta ülkenin kuzeyindeki Salahaddin vilayetine bağlı Tikrit’in üçte birinde kontrolü sağladı.
Sünni halkın yoğunlukta olduğu Salahaddin vilayetinin merkezi Tikrit, uzun bir süredir IŞİD’in kontrolündeydi. Şii milislerin de içinde yer aldığı Irak güçleri, 2 Mart’ta Tikrit’i geri almak için operasyon başlatmıştı; ancak IŞİD’in intihar eylemleri, yol ve yerleşim merkezlerine çok sayıda patlayıcı yerleştirmesi nedeniyle ilerleme yavaşlamış ve operasyon durdurulmuştu. Şii milislerin zarar görmemeleri için Tikrit civarından çekilmesi şartıyla ABD’nin savaş uçaklarıyla destek vereceğini açıklaması üzerine Tikrit’i “kurtarma” operasyonu 25 Mart’ta tekrar başlatılmıştı.