İran haber ajansı Tasnim, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Beşar Esed'in görüşeceğini öne sürdü. İddiaya göre, Erdoğan ve Esed, Özbekistan’da bir araya gelecek.

Erdoğan ve Esed, eylül ayında Özbekistan'da yapılması plânlanan Şangay Beşlisi toplantısında görüşecek. Putin'in, Erdoğan'ın da katılacağı toplantıya Esed'ı davet ettiği söyleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 Ağustos'ta Soçi'de Putin ile görüştükten sonra, “Eylül ayında Şanghay Beşlisi, Özbekistan’da toplanacak. Görüşmemizde Sayın Putin de rica etti; nasip olursa biz de inşallah oradaki toplantıya katılacağız” demişti. Tasnim haber ajansı, Esed’in de bu toplantıya geleceğini açıkladı.

Türkiye’den sinyaller

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara'da düzenlenen 13. Büyükelçiler Konferansı'nın kapanışında “Muhalefet ile Suriye'deki rejimi bizim bir şekilde anlaştırmamız lazım. Aksi takdirde kalıcı bir barış olmaz” dedikten sonra Ankara ve Şam arasında bir normalleşme sürecinin başlayabileceğine dair söylentiler güçlenmişti. Erdoğan ise geçen hafta Ukrayna'ya yaptığı ziyaretin dönüşünde de Suriye yönetimiyle diplomatik ilişkilerin yeniden tesis edilmesi konusunda konuşurken, “Siyasette dargınlık olmaz. Her an barış içinde olacaksın. Her an görüşebilme imkânı yakalayacaksın. Bizim Esad'ı yenme gibi bir derdimiz yok” dedi.