İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran’ın Şelamçe kenti ile Irak’ın Basra kentinden geçerek bu iki ülkeyi Suriye ve Akdeniz’e bağlayacak demiryolu hattını ‘son derece önemli bir proje’ diye niteleyerek, bu projenin bölgede büyük değişimlerin meydana gelmesine katkı sağlayacağını söyledi.

Ruhani, ‘Üretim Sıçraması’ sloganı kapsamında hayata geçirilen bir dizi ulusal projenin açılış törenine video konferans yoluyla katıldı

İran’ın Abadan, Şelamce ve Hürremşehr kentlerinin demiryolu hattı için stratejik öneme sahip olduğunu belirten Ruhani, “Şelamce ve Basra kentlerinin birbirine demiryolu ağı ile bağlanması konusunda Irak ile yapılan anlaşmayla bölgede büyük bir değişime tanık olacağız. İran, Irak ve Suriye’nin birbirine demiryolu ağı ile bağlanması, İran’ı büyük öneme sahip olan Akdeniz’e bağlamak için temel oluşturacak. Hükümet önümüzdeki yıllarda tamamlanacak bu projeyi siyasi ve operasyonel düzeylerde takip ediyor” diye konuştu.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, dün Suriye’nin başkenti Şam'a yaptığı ziyarette, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in onayının ardından iki ülke arasındaki ekonomik, kültürel ve ticari işbirliğini geliştirmek amacıyla İran'ın Halep kentinde başkonsolosluk açacağını duyurdu.

Suriye resmi haber ajansı SANA’nın aktardığına göre, Esed ve Zarif görüşmesinde iki ülke arasındaki ikili ilişkiler ile istişare ve koordinasyonun tüm düzeylerde sürdürülmesinin yanı sıra, başta ekonomi olmak üzere iki dost halkın ve ülkenin çıkarları lehine çeşitli alanlarda ortak işbirliğini geliştirmenin yolları ele alındı.

Şarku’l Avsat’ın kaynaklardan edindiği bilgilere göre, İran’ı Akdeniz’e bağlayacak projenin inşası Çin ve İran arasında son imzalanan mutabakat muhtırasındaki maddeler arasında yer alıyor. Muhtıranın ilgili maddesine göre “Çinli yatırımcılar İran’ın Keşm, Arvand Rud (Şatt’ül Arab) ve Maku serbest ticaret bölgeleri başta olmak üzere İran’da özel ve serbest ticaret bölgelerinde yatırım yapmaya teşvik edilecek.” Söz konusu maddenin devamında şu hedeflere yer veriliyor:

“İran’da Isfahan-Şiraz ve Tahran-Meşhed gibi ana demiryolu hattı ile Tahran-Tebriz arası yüksek hızlı tren hatlarının inşası ve Tahran’ın kuzeyindeki otoban dahil olmak üzere otoban yapımı için Çin yatırımları İran’a çekilecek. Irak, Afganistan ve Suriye dahil olmak üzere bölge ülkelerinin yeniden yapılanmasına katılmak amacıyla üçüncü ülkelerde ortak bir sanayi veya hizmet projesi belirlenecek. Pakistan ve İran'dan Irak ile Suriye'ye doğru demiryolu koridorunun yapımına başlanacak ve ilgili projeler hayata geçirilecek.”