İran'da 3 haftadır büyük çapta elektrik kesintileri yaşandığı belirtiliyor. Bunda aşırı sıcaklar nedeniyle çokça çalıştırılan klimaların da büyük pay sahibi olduğu bildiriliyor.

"Kesintilerin asıl nedeni arzdaki düşüş"

Fakat İran'da elektrik kesintilerine yol açan asıl sıkıntının talep artışı değil arzdaki düşüş nedeniyle yaşandığı, resmi açıklamaların bu bağlamda sadece talep artışına dikkat çekerek sorumluluğu üzerinden atmaya çalıştığı değerlendirmeleri yapılıyor.

İran'da Buşehr'deki nükleer reaktörün arızalanma nedeniyle geçici süre devre dışı kalmasının elektrik aksaklıklarında payı olduğu belirtilse de bu nükleer reaktörün küçük kapasiteli olduğu biliniyor.

Diğer elektrik santrallerinde ve elektrik taşımacılığında da aksaklık ve üretim düşüklüğü sorunları olduğu faka gizlenmeye çalışıldığı tahmin ediliyor.

İran'da 18 Haziran 2021'de yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini İbrahim Reisi kazansa da Ruhani Reisi'ye koltuğunu Ağustos ayında teslim edeceğinden halen Ruhani cumhurbaşkanlığı makamında bulunuyor.

"Dini liderlik yetki, cumhurbaşkanlığı sorumluluk makamı"

Ruhani'nin içinde bulunduğu ikinci dönemi (2017-2021) İran tarihine ekonomik kriz, kazalar ve bol can kayıplı bir dönem olarak geçti. Bu nedenle bazı İranlılar bu döneme 'Devrimden beri en kara dönem' diyor.

İran'da elektrik üretimi ve dağıtımı daha çok dini lidere bağlı kurumlardayken doğan aksaklıklardan ötürü cumhurbaşkanının özür dilemesi İran'da yıllardır tekrarlanan "Dini liderlik yetki, cumhurbaşkanlığı sorumluluk makamıdır" sözlerini yeniden gündeme getirdi.

Mepa News