Yüzölçümü 350 bin km olup, 5 milyondan fazla nüfusa sahip Ahvaz bölgesi 1925 yılından beri İran işgali altında bulunuyor. Her şey geçtiğimiz haftalarda oynanan maç sonrası İran devrim muhafızlarının Yasir Eşlibawi isimli çocuğu öldürmesiyle başladı. İran devrim muhafızları cenaze töreninde İran rejimi karşıtı slogan atılmasının ardından törene ateş açtı. Açılan ateş sonucu birçok kişi hayatını kaybetti. İran muhafızları ara ara bölgeye baskın düzenleyerek özellikle gençleri gözaltına almaya başladı. Bu olaylar ardından silahlı direnişe başlayan Ahvazlılar, İran devrim muhafızlarına ait 7 aracı havaya uçurdu.
Demokratik Halk Cephesi Genel Sekreteri Salih Ebu Şerif, Arap ülkelerine seslendi. Suudi Arabistan’ın başında olduğu Arap koalisyonunu desteklediğini ifade eden Ebu Şerif, Arap ülkelerinin bir an önce Ahvaz cephesine destek çıkarak bu zulme karşı müdahale etmeleri gerektiğini söyledi.
Ahvaz, zengin petrol kaynaklarına sahip Abadan’ın da içinde bulunduğu bir bölge. Ayrıca İran’ın Kuveyt ve Güney Irak ile irtibatını sağlaması bakımından stratejik açıdan önemli. Yaklaşık bir asırdır bölgede yaşayan Müslüman Araplar, İran idaresine karşı sürekli isyan girişimlerinde bulunuyor.