İran'daki protestolar 23 yaşındaki Muhsin Şikari'nin idam edilmesinin ardından yine hararetlendi.

Sosyal medyada paylaşılan videolara göre, Tahran'ın Narmak, Neziabad ve Sattarhan semtlerinde 10 Aralık gecesi toplanan kalabalıklar, İran rejiminin en tepesindeki kişiyi hedef aldı: "Katil Hameney, hepimiz Muhsin'iz!" protestocular rejim yanlısı Besic milisleriyle çatıştı. Çok sayıda motosikletli protestocu da trafiği engelledi. Yine bazı protestocular gözaltına alındı.

Gösteriler sırasında "kamu güvenliğine karşı suç işlemek kastıyla eylemde bulunmak" suçlamasıyla yargılanan 23 yaşındaki Mahan Saderat Merni hakkındaki idam mahkumiyetinin onaylandığı ve infaza gönderildiği açıklandı. Kararı Mahan'ın babası Kazım Saderat Merni, İran'ın Şark gazetesine verdiği demeçle duyurdu.

Gösterilerde tutuklananlardan 6'sı Tahran'da, 5'i de Elburz eyaletinde olmak üzere 11 kişi hakkında idam kararı verilmişti.

Diğer eyaletler de sessiz kalmadı

Tebriz'de yüzlerce kişi Şikari'yi anmak için sessiz yürüyüşe katıldı. Kazvin, Kerec, Rudsar ve İsfahan kentlerinde de mumlu yürüyüşler yapıldı. Birçok kampusta da eylemler düzenlenirken, Kürdistan Eyaleti'ndeki Senendec Üniversitesi'nde öğrencilerle polisler arasında taşlı ve sopalı çatışma çıktı.

İslam Devrimi Muhafızları'na bağlı Besic milislerinin güneybatıdaki Huzistan Eyaleti'nin Ahvaz kentindeki İmam Hüseyin Üssü'nde 10 Aralık'ta büyük yangın çıktı. Kuzeydeki Gilan Eyaleti'nin Rızvanşehr kentinde ve kuzeydoğudaki Razavi Horasan Eyaleti'nin Meşhed kentinde ve Tahran'daki Şerif Üniversitesi'nde de Besic binaları ateşe verildi. Üniversite çalışanı Abdülfazıl Hacızade, gece iki kişinin kampusa girerek binaya yanıcı madde attığını söyledi.