İran’da sünni Kürt din adamları bir bildiri yayınlayarak protestolara tam destek mesajı vererek İran yönetimine uluslararası bağımsız kurumların denetiminde referandum çağrısı yaptılar.

Kürt din adamları Belucistan’daki Sünni din adamı Mevlevi Abdülhamid'e de destek verdiler

Geçtiğimiz ay İran'da Sünni din adamı ve Zahidan kenti Cuma İmamı Mevlevi Abdulhamid İsmailzehi, Tahran yönetimini eleştirerek, ülkedeki sorunların çözümü için "acil referandum" çağrısında bulunmuştu.

İsmailzehi, İran'da 1979 yılındaki devrimde halkın "özgürlük, eşitlik ve sosyal refah" sloganları attıklarını hatırlatmış, bugün de toplumun talebinin aynı değerler olduğunu söylemiş, kırk yıl önce yazılan Anayasa'nın bugün İran toplumunun ihtiyaçlarına cevap vermediğini belirten İsmailzehi, yeni bir anayasa yazılması gerektiğini belirtmişti.

İsmailzehi, şunları dile getirmişti:

"Halkın sesine kulak verin. Öldürmek, darbetmek, hapsetmek çare değil. Halka karşı şiddet kullanmayın. Geri adım atmayacaklardır. Diyalog kurun ve sorunlarını çözün. Sizin meşruiyetiniz halktan gelmekte, halk bazı konularda rahatsız. Eğer bunu kabul etmiyorsanız, acilen uluslararası gözlemcilerin bulunduğu bir referandum düzenleyin. Malesef İran'da halkın dinden uzaklaşma oranı arttı. Kadınlar başörtüsünden nefret etti. Bu rahatsızlığa karşı tedbir almalısınız. Halka sordunuz mu? Halkla istişare edin. Kimse kimseyi zorla cennete götüremez. Halka sevgi ve muhabbetle yaklaşın.”