Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, İsrail’e karşı ‘daha önce benzeri görülmemiş’ bir savaş suçları soruşturması için onay verdi. Karar 125 ülkenin desteğini alırken, soruşturmanın ‘devamlı’, bağımsız heyetin de ‘kalıcı’ yetkiye sahip olacağı belirtiliyor.

Geçen mayıs ayında işgalci gücün Gazze’ye yönelik saldırılarının ardından 47 üyeli BM İnsan Hakları Konseyi, İsrail’in insan haklarını ihlal ettiği yönündeki iddiaların soruşturulması için acilen bağımsız bir uluslararası soruşturma komisyonu kurulmasını içeren karar tasarısını oy çokluğuyla kabul etmişti.

Tel Aviv’in, söz konusu komisyonun bütçesinin iptali için başvuru yapması sonrası BM Genel Kurulu’nda yapılan oylamada bütçe, 125 ülkenin desteğiyle onaylandı. Karara sert tepki gösteren Tel Aviv, BM’yi “sahte mahkeme” kurmakla suçlarken, ABD de İsrail’in yanında olduğunu ve her türlü platformda soruşturmanın iptali için çalışacağını bildirdi.

BM Genel Kurulu, 10 Mayıs’ta İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik başlattığı saldırılarda savaş suçu işlediğine dair iddiaların soruşturulmasına onay verdi. Perşembe günü yapılan oylamada, soruşturma için kurulan bağımsız komisyonun bütçesi 125 onay, 8 ret ve 34 çekimser oyla kabul edilirken, soruşturmanın ‘açık uçlu’ olduğu, uluslararası heyetin de ‘kalıcı’ olacağı bildirildi.