İşgalci İsrail ordusu, Masafer Yatta'da yaşayan yaklaşık bin Filistinlinin sınır dışı edilmesi için çeşitli politika güdüyor.

İşgalci İsrail, 4 Mayıs 2022'de Batı Şeria'daki Güney Hebron Tepeleri'ndeki yaklaşık bin Filistinliyi evlerinden çıkarma planına ilişkin karar verdi.

Bölgedeki bazı Filistinli toplulukların sakinleri ilk olarak 22 yıl önce, İsrail'in o sırada bölgede yaşayan 700 kişiyi bir "ateş bölgesi" içinde yaşadıkları gerekçesiyle sınır dışı etmesinden kısa bir süre sonra dilekçe verdi. Mahkeme, başvuranların evlerine dönmelerine izin veren ihtiyati tedbir kararı verdi. 2012 yılında dilekçeler iptal edildi ve hemen yenileri açıldı. Yine mahkeme ihtiyati tedbir kararı verilene kadar mahalle sakinlerinin evlerinde kalmalarına izin verdi.

Şimdi, İsrail'in bu toplulukları topraklarından ilk kez sürmeye çalışmasından 22 yıl sonra, Yüksek Mahkeme Yargıçları David Mintz, Isaac Amit ve Ofer Grosskopf dilekçeleri reddetti. Mahkeme, askeri komutanın hem bölgede yeni askerlerin eğitim alabilmesi için bölgede bir atış bölgesi ilan etme yetkisine hem de daimi ikametgahı olmayan herkesi zorla gönderme yetkisine sahip olduğuna karar verdi.

İşgalciler, Filistinlilerin evleri arasında devriye geziyor, kimlik kartlarının fotoğrafını çekiyor ve her evde kimin yaşadığını tespit ediyor.

İşgalci İsrail yıllardır, Filistinlilerin topraklarını ele geçirmek ve evlerini terk etmeleri için yalan ve yanlış beyanlarla örülmüş bir politika uyguluyor.