İsrail'de, dün üç üst düzey yetkili hakkında yolsuzluk suçlamasıyla iddianame hazırlandığı açıklandı. Bunlar, eski bakan ve Koalisyon Başkanı David Bitan ve iki Mossad (dış istihbarat servisi) yetkilisi. Başsavcı, Eski İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad Başkanı Yossi Kohen’in de şüpheliler arasında yer aldığı yolsuzluk dosyasını inceleyecek.

Mossad kaynakları, Kohen'in henüz suçlanmadığını ancak Başsavcı Avichai Mandelblit’in, bu konuya atanan yeni Başsavcı Amit Isman'ı, Mossad'ın eski başkanı hakkında kendisine ve kamuoyuna ulaşan şüpheler hakkında kapsamlı bir soruşturma yürütmek üzere görevlendirmeye karar verdiğini bildirdi.

yossi kohen

                                                                          Yossi Kohen

Kaynaklar, Kohen'in, kızının evliliği için milyarder James Faker'dan hediye olarak 20 bin dolar nakit almasının, hakkında yolsuzluk şüphelerini doğurduğunu, bunun yanı sıra hakkında şantaj yaptığı ile ilgili iddiaların da bulunduğunu kaydediyor. Diğer yandan Kohen görevinden sadece iki ay önce ayrılmıştı.

Bu bağlamda, İsrail medyası dün, tasarrufu altındaki kamuya ait paradan on binlerce avroluk büyük meblağlar çaldığı ortaya çıkan Kohen’in istihbarat servisinden atıldığını ve çaldığı parayı iade etmek zorunda kaldığını kaydetti. Öte yandan, İsrail Başsavcılığı Vergi ve Sermaye Dairesi, dün Likud Milletvekili David Bitan hakkında resmi iddianame hazırladı. Bitan, hakkında hazırlanan iddianameye göre 750 bin şekelden (200 bin dolar) fazla rüşvet almak, güveni kötüye kullanmak, kara para aklamak ve gelir vergisi yasasını ihlal etmekle suçlandı. Bitan, eski başsavcı Mandelblit'e milletvekili dokunulmazlığından feragat ettiğini bildirdi. Ciddi yolsuzluk suçlarıyla suçlanan muhalefet lideri Binyamin Netanyahu'ya yakın bir isim olan Bitan, Netanyahu iktidarında koalisyon başkanlığı ve bakanlık görevlerini üstlenmişti.

                                                                            David Bitan

İddianameye göre, Bitan, 2011-2017 yılları arasında Rişon LeTsiyon Belediye Başkan Yardımcısı ve daha sonra Knesset üyesi ve koalisyon başkanı olarak görev yaptığı dönemde 15 diğer sanıkla birlikte girişimcilerden ve iş adamlarından yüzbinlerce şekel tutarında nakit almakla suçlanıyor. İddianamede, bu davanın İsrail toplumundaki siyasi ve yerel liderliğin çirkin yüzünü ortaya çıkardığını, kurumlarda yolsuzluğun ne kadar köklü olduğunu ve politikacıların ne kadar rüşvet alıp vermeye istekli olduklarını gösterdiği belirtildi. İddianame, bu davadaki kararın ders çıkarmaya, sorumluları yolsuzluk tuzağına düşmekten caydırmaya ve yolsuzluk olgusunu kökünden ortadan kaldırmaya uygun olması gerektiğine işaret etti.

İsrail medyası, dün muhalefet lideri Binyamin Netanyahu aleyhinde manşetler yayınladı. Bunun nedeni muhalefet liderinin, Hayfa'da lüks bir otelde iki gece tatil geçirip otele ödemesi gereken fiyatın sadece dörtte birini ödemesi. Bu mesele basında rüşvet olarak değerlendirilirken, Netanyahu, dün iddiaların hemen ardından yaptığı açıklamada ‘herhangi bir yolsuzluk olmadığını’ duyurdu. Netanyahu yaşananları şöyle anlattı: “Normal bir oda ayırttım ama otel bana bir süit oda verdi. İkisi arasında fiyat farkı olduğunu bilmiyordum. Bunu öğrendiğimde aradaki farkın hemen ödenmesi için talimat verdim. Basın, Başbakan Naftali Bennett'in evinin yenilenmesi için devletin 22 milyon şekel harcadığı gerçeğini görmezden geliyor, bunun yerine beni takip ediyor.”

Şarkul Avsat