İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), İsrail ile Hamas arasında Mayıs ayında yaşanan ve 11 gün süren savaşla ilgili bir rapor hazırladı. İsrail'in düzenlediği ve 62 Filistinlinin hayatını kaybettiği üç hava saldırısını inceleyen HRW, bu saldırıların savaş suçu görünümü verdiğini kaydetti. Hava saldırılarının düzenlendiği bölgelere dair "Etrafta belli askeri hedefler yoktu” diyen HRW "Belirli bir askeri hedefe yönelik olmayan bir saldırı yasadışıdır” ifadelerini kullandı.

HRW raporunda İsrail yerleşim merkezlerine 4 binden fazla roket ve havan topu atan Filistinli militanlar da eleştirildi. Raporda bu tür saldırıların "kasten ve ayrım gözetmeden sivillere saldırı yasağını" ihlal ettiği belirtildi.

HRW'nin raporu İsrail'in askeri edimlerini mercek altına alıyor. Kuruluş Hamas ve diğer Filistinli grupların eylemlerine yönelik Ağustos ayında ayrı bir rapor hazırlayacağını duyurdu.

HRW Kriz ve Çatışma Direktörü Gerry Simpson "İsrail güçleri Gazze'de etrafta görünür askeri bir hedef olmadığı halde aileleri topluca yıkıma uğratan saldırılar düzenledi" dedi.

DW Türkçe