İsrail ordusu, bugün (2 Temmuz) yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi’nden gönderilen yanan balonlara karşılık olarak savaş uçakların, gece saatlerinde Gazze Şeridi’ndeki bir Hamas’a ait bir noktayı bombaladığını söyledi.

Reuters haber ajansına göre, İsrail’in bombardımanı sonucunda can kaybı bildirilmedi. Ordu, Hamas tarafından kullanılan bir silah üretim tesisini hedef aldığını aktardı.

İsrail ile Hamas arasında 11 gün süren çatışmalara son veren 21 Mayıs’taki ateşkesin ilanından bu yana Filistinliler, zaman zaman yanan balonları Gazze’den sınır ötesine ateşledi. Balonlar, İsrail’e ait tarlalarla yangına yol açtı.

Filistinliler, balonların, İsrail’e Mayıs ayındaki çatışmalar sırasında kıyı yerleşim bölgesi üzerinde sıkılaştırdığı kısıtlamaları hafifletmesi için baskı yapmayı amaçladığını söyledi.

İsrail’in geçen hafta Gazze’ye yönelik bazı kısıtlamaları hafifletmesinin ardından yanan balonları ateşleme eylemleri azalmıştı, ancak balonlar dün yeniden gönderilmeye başlandı. Bu da sınırdaki İsrail şehirlerinin yakınlarındaki çalılıklarda yangınların çıkmasına neden oldu.

Ordu, yaptığı açıklamada, “İsrail topraklarına yanan balon gönderilmesine yanıt olarak, savaş uçakları Hamas’ın silah üretim tesisini bombaladı” dedi.

Mısır ve Birleşmiş Milletler (BM), İsrail’in saldırısı ve Gazze’den yanan balon gönderilmesiyle ilgili arabuluculuk çabalarını yoğunlaştırdı, ancak bu çabalar sonuç vermedi.

Mayıs ayında patlak veren çatışmalarda, Hamas ve diğer gruplar tarafından İsrail şehirlerine roketler fırlatılmış, İsrail de Gazze’ye hava saldırıları düzenlemişti. Çatışmalarda en az 250 Filistinli şehit oldu, İsrail tarafından ise 13 kişi hayatını kaybetti.